Header Ads

ads header

Flash News

Nga Kor Ming Bodoh, Sekolah Vernakular Tiada Dalam Perlembagaan


Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Nga Kor Ming semalam mengarahkan Sayap Pemuda DAP membuat laporan polis ke atas Perwakilan Dewan Muslimat PAS, Salamiah Mohd Nor.

Puncanya, Puan Salamiah minta kerajaan hentikan sistem pendidikan vernakular. Nga Kor Ming berkata, sekolah vernakular terjamin di dalam perlembagaan.

Buat pengetahuan Timbalan Speaker Dewan Rakyat, sekolah vernakular tidak ada dalam perlembagaan. Yang ada hanyalah sekolah agama / sekolah mubaligh.

Selain daripada sekolah agama Islam, kerajaan tiada kewajipan menyediakan apa-apa dana dari segi undang-undang. Ini tertulis dalam Perkara 12 (2) Perlembagaan.

Sekolah vernakular diiktiraf selepas terbitnya Penyata Razak 1956. Asalnya, British hendak menghapuskan semua sekolah vernakular tetapi Tunku Abdul Rahman menghalang. Sebab itu sekolah vernakular wujud.

Itupun hanya Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) sahaja yang dibenarkan. Masuk tahap menengah, semua orang kena masuk sekolah aliran kebangsaan. Dana untuk SJK masa itu tidak diberi. Pengurusan sekolah kena cari dana sendiri.

Dana kepada SJK diberikan selepas kerajaan keluarkan Penyata Rahman Talib 1960. Tetapi kerajaan berkeras bahawa bahasa pengantar mesti kekal Bahasa Melayu walaupun pertubuhan Cina mendesak bahasa Mandarin dijadikan bahasa rasmi.

Dengan kata lain, tak ada masalah pun kalau Kerajaan hendak hapuskan SJK atau hentikan dana kepada mereka. Ini tidak melanggar undang-undang pun. Ia cuma melibatkan pertukaran dasar Kerajaan sedia ada sahaja.

Sumber http://khairulryezal.blogspot.com


MR :  Kau ni DAP hak engkau tak boleh usik, kalau usik nak saman tapi hak orang lain engkau langgar aje.. AMANAH mesti sokongnya


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 Anda Peminat Kopi? Dapatkan Kopi Ginseng Tongkat Ali Disini >>KLIK SINI<< Sedap Pekat Melekat KAW KAW. PENGHANTARAN PERCUMA.
 Sakit BerTAHUN-TAHUN, Akhirnya SEMBUH apabila dia terjumpa SESUATU yang ...... >>KLIK SINI<< untuk info lanjut.
 Kelas Kek, Roti, Bun, Puff, Danish Dgn Video Chef. Belajar dari rumah. Klik Sini >>>


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan