Header Ads

ads header

Flash News

BN perlu belajar dari pengalaman PAS jadi pembangkang kata Asraf


Ketua Pemuda Umno Asyraf Wajdi Dusuki hari ini berkata partinya akan terus menghargai MIC sebagai sekutu setia dalam BN walaupun kini sedang menjalinkan persahabatan baru dengan PAS.

Bercakap pada konvensyen tahunan MIC di Kuala Lumpur hari ini, Asyraf berkata BN yang pertama kali menjadi pembangkang boleh belajar daripada pengalaman PAS selama enam dekad.

"Apa rasa bila kita jadi pembangkang, mungkin sahabat-sahabat kita daripada PAS dia berpengalaman dan berpuluh tahun jadi pembangkang, kita kena belajar daripada mereka.

"Kita jangan bongkak jangan sombong, kita kena belajar daripada PAS, sebab orang kita ini bila jadi pembangkang, cepat goyah, bila jadi pembangkang tak sampai beberapa bulan mereka terjun daripada bahtera.
Iklan

"Kapal kita ini masih belum karam, bahtera kita masih kuat, walaupun layarnya koyak, pendayungnya ada yang patah, sana sini bocor, tapi ia tidak akan karam walau dilanda ombak dan badai.

"Bahtera BN tetap akan kita pertahankan, kerana kita tiada pilihan," kata Ashraf.

Tambah Asyraf, BN mesti kembali menjadi kerajaan persekutuan kerana menurutnya pemimpin PH, gagal mengekalkan keharmonian negara.BN, yang telah memegang kuasa persekutuan sejak kemerdekaan Malaysia, kalah kepada pakatan PH pada pilihan raya umum 9 Mei tahun lalu.

Susulan itu, beberapa parti komponen BN mengumumkan keluar mereka dari gabungan itu.

BN Sarawak dibubarkan selepas PBB, SUPP, PRS dan PDP mengumumkan keluar gabungan itu dan membentuk Gabungan Parti Sarawak pada 12 Jun lalu.

Sementara di Sabah, PBRS, Upko, dan LDP juga meninggalkan BN.

Jelas Asyraf, dengan mengambil kira cabaran baru yang dibawa oleh perkongsian Umno dengan PAS, semua pihak termasuk MIC perlu bersedia untuk tidak bersetuju dalam beberapa isu tertentu.

"Itu saya cakap dengan (Ketua Pemuda MIC) R Thinalan, mari kita berbincang dengan hati terbuka.

"Kita mesti bersedia bincang perkara sensitif, tak ada masalah. Kita mesti bersedia bersetuju untuk tidak bersetuju kerana inilah asas kekuatan negara," katanya.

Ketika ditemui, Ketua Pemuda PAS, Khairil Nizam Khirudin pula berkata, matlamat keseluruhan adalah mengukuhkan blok pembangkang, termasuk memupuk hubungan dengan komponen BN yang lain.

"Itulah sebabnya kami berada di sini hari ini untuk menunjukkan solidariti kami dengan rakan-rakan dari MIC dan menunjukkan ini adalah wajah Malaysia yang baru yang kita mahukan.

"Kita mungkin mempunyai ideologi politik yang berbeza tetapi kita semua rakyat Malaysia dan kita boleh bersatu atas dasar keadilan dan mencari keamanan," katanya kepada Malaysiakini.

Terdahulu, pemimpin-pemimpin MIC cuba meyakinkan ahlinya bahawa parti mereka tidak akan dipinggirkan apabila Umno menjalin kerjasama rasmi dengan PAS.

Pemimpin MIC juga menggesa anggotanya untuk meraikan kerjasama yang dipromosikan sebagai cara untuk BN kembali berkuasa dan mengingatkan bahawa PAS bukan parti radikal.

MR :  Jika kerjasama ini berjaya diwujudkan dengan mengepikan cybertropper PH yang kini menyamar menjadi penghasut, satu kekuatan baharu dalam politik Melayu Islam


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 Anda Peminat Kopi? Dapatkan Kopi Ginseng Tongkat Ali Disini >>KLIK SINI<< Sedap Pekat Melekat KAW KAW. PENGHANTARAN PERCUMA.
 Sakit BerTAHUN-TAHUN, Akhirnya SEMBUH apabila dia terjumpa SESUATU yang ...... >>KLIK SINI<< untuk info lanjut.
 Kelas Kek, Roti, Bun, Puff, Danish Dgn Video Chef. Belajar dari rumah. Klik Sini >>>


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan