Header Ads

ads header

Flash News

India - Kashmir - Pakistan: Geopolitik, geoeskatologi


TERDAPAT permintaan untuk saya tulis khusus mengenai perkembangan di Kashmir dan konflik Geo-politik antara India dan Pakistan. Sebagai mukaddimah, mungkin boleh baca dahulu petikan dari buku saya Huraian Hadis Geoeskatologi dalam bab India. Walaupun huraian petikan ini lebih kepada geoskatologi, namun terdapat beberapa maklumat geopolitik yang mungkin boleh membantu memahami situasi semasa di sana.

Bab 4 (daripada Bahagian 6: Zon Timur)
INDIA
India merujuk sebuah negara yang berada di Asia Selatan (subcontinent). Negara tersebut memiliki kepadatan penduduk kedua tertinggi di dunia, dan keluasan tanah ketujuh terbesar di dunia. Berkongsi sempadan dengan Pakistan di sebelah Barat, China dan Nepal di sebelah Utara serta Bangladesh dan Bhutan di sebelah Timur.

Dari segi sejarah, India ataupun Hind mengikut terma Arab berasal daripada kaum yang mula membangunkan tamadun di lembah Indus, di kawasan antara Afghanistan dan Pakistan. Pada zaman Nabi S.A.W, tamadun yang hebat di kawasan terbabit dikenali sebagai Mohenjadoro dan Harappan di lembah berkenaan. Ia kemudian dibuka oleh umat Islam pada dinasti Umawi, di tangan Panglima Muhammad al-Qasim. Adapun India yang dikenali hari ini berpusat di Delhi dibuka pada Dinasti Ghouri, abad ke-13 Masihi.

Sebagaimana yang dinyatakan, Tamadun Mohenjadoro dan Harappan merupakan tamadun yang tinggi, bahkan antara kaum bertamadun terawal dunia, kira-kira milenia ketiga sebelum Masihi. Orang Arab sangat teruja dengan ketamadunan dan budaya India sehingga menamakan diri dengan Hindi, Hindun dan sebagainya. Antara pengaruh Tamadun India terhadap peradaban manusia adalah sistem penomboran yang ada hari ini.

Bangsa India yang berasal dari Lembah Indus berkembang jauh sehingga ke ufuk Timur. Selain Delhi, mereka membuka banyak lagi penempatan-penempatan baru melewati Delhi, Bengal, Nepal, Sri Lanka, Arakan, malah ke Tanah Melayu. Terdapat teori yang mengatakan bahawa keturunan India merupakan keturunan induk Pentas Sunda, sebelum berasimilasi dengan penduduk sekitar sehingga melahirkan Bani Jawi ataupun Melayu.

Nabi S.A.W menyatakan mengenai India:

عِصَابَتَانِ مِنْ أُمَّتِي أَحْرَزَهُمَا اللَّهُ مِنْ النَّارِ : عِصَابَةٌ تَغْزُو الْهِنْدَ ، وَعِصَابَةٌ تَكُونُ مَعَ عِيسَى بْنِ مَرْيَمَ عَلَيْهِمَا السَّلَام
"Dua pasukan daripada umatku yang akan dipelihara daripada api neraka: pasukan yang memerangi India dan pasukan yang bersama Isa bin Maryam A.S."
[HR Nasaie]

Walaupun perang antara Islam dan India telah berlaku di zaman awal Khilafah Umawiyah, namun ramai ulamak berpandangan bahawa peristiwa peperangan Islam terhadap India sebagaimana yang dinyatakan oleh hadis Nabi S.AW hanya akan berlaku di akhir zaman, di masa dekatnya tempoh Nabi Isa A.S turun ke bumi. Perkara ini dikuatkan oleh pelbagai hadis lain, antaranya sabda Rasulullah S.A.W:

لَيَغْزُوَنَّ الْهِنْدَ لَكُمْ جَيْشٌ ، يَفْتَحُ اللَّهُ عَلَيْهِمْ حَتَّى يَأْتُوا بِمُلُوكِهِمْ مُغَلَّلِينَ بِالسَّلاسِلِ ، يَغْفِرُ اللَّهُ ذُنُوبَهُمْ ، فَيَنْصَرِفُونَ حِينَ يَنْصَرِفُونَ فَيَجِدُونَ ابْنَ مَرْيَمَ بِالشَّامِ
"India akan diperangi oleh satu pasukan tentera yang akan dibuka di tangannya negara tersebut. Sehingga mereka berjaya menangkap raja-raja mereka dengan belenggu rantai. Allah mengampunkan dosa-dosa mereka. Selepas itu pasukan ini meninggalkan mereka, ketika meninggalkan itu, pasukan tersebut mendapat Nabi Isa bin Maryam sudah berada di Syam."
[HR Ishak dan Nuaim]

Walaubagaimanapun, ulamak berbeza pandangan dalam menentukan suku manakah India yang dimaksudkan kerana etnik yang berasal daripada Lembah Indus sangat banyak, termasuklah Melayu sendiri. Bahkan mengaitkan India dengan Melayu agak berasas kerana melayu juga datang dari keturunan Qantura`, yang juga disebut di dalam hadis akhir zaman yang lain (rujuk bab Qantura`). Sumber: Devianart.com

Walaubagaimanapun, sekiranya difahami mengikut lokasi waktu hadis dinyatakan (zaman Nabi S.A.W), sudah tentu yang dimaksudkan adalah Afghanistan dan Pakistan sekarang, termasuk Barat India. Kawasan ini memang menjadi medan perang saudara dan perang proksi zaman berzaman.

Sebagai maklumat sampingan, pada era kolonialisasi, India termasuk di antara Wilayah Empayar British dan menjadi pusat kawalan British di Asia. Asalnya Wilayah India hingga ke sempadan Afghanistan dan Myanmar, tetapi perbalahan antara agama dan kaum menyebabkan British menganugerahkan kemerdekaan dengan memisahkan Pakistan daripada India. Pakistan pula asalnya dibahagikan kepada Timur dan Barat, namun berlaku konflik dalaman yang akhirnya membawa pembebasan Pakistan Timur daripada barat lalu membentuk negara Bangladesh tahun 1971.

India hari ini merupakan antara sekutu paling rapat US dan Israel. Menjadi negara dengan pembelian kelengkapan ketenteraan Israel terbesar di dunia. Israel juga merupakan pembekal pertahanan kedua terbesar kepada India. Dari sudut perdagangan, India adalah negara ke-10 terbesar bagi Israel. Yang paling penting, India telah membenarkan negaranya menjadi tempat ujian senjata Israel.

Pakistan pula antara negara umat Islam yang memiliki tenaga nuklear dengan kerjasama China dan Jepun selain US sendiri. Sebelum ini Pakistan menerima banyak bantuan dana daripada Amerika dan hubungan antara kedua negara ini baik sehingga zaman Presiden Barack Obama.

Namun baru-baru ini hubungan antara kedua negara ini mula renggang selepas Donald Trump seolah-olah sengaja mencari salah Pakistan apabila negara tersebut menolak hasrat US melalui undian berkenaan status BaitulMaqdis di PBB. Kenyataan-kenyataan terbaru Presiden US dilihat sengaja menimbulkan ketegangan dalam hubungan antara dua negara ini sehingga ke tahap mempertikaikan kembali status nuklear negara berkenaan.

Perang Dunia Ketiga seringkali dikaitkan dengan perang nuklear. Hadis-hadis Nabi S.A.W turut menunjukkan perkara serupa mengenaiMalhamah Kubra. Antaranya apa yang diriwayatkan oleh Ibn Mas`ud:

لم ير مثلها، حتى إن الطائر ليمر بجنباتهم فما يخلفهم حتى يخر ميتاً
"Kamu tidak pernah melihat kedahsyatan perang sedemikian. Sehingga burung yang terbang melintasi medan perang tersebut akan jatuh mati."
[HR Muslim]

Gambaran yang dinyatakan mengenai Malhamah sangat dahsyat. Seolah-olah kawasan perang tersebut tercemar sehingga menyebabkan burung yang sedang terbang boleh gugur mati. Pencemaran boleh berlaku akibat radiasi dari senjata nuklear. Akibat dari radiasi nuklear sangat dahsyat kepada organisme di muka bumi tidak kira manusia, binatang hatta tumbuhan sekalipun.

Radiasi nuklear turut dikaitkan oleh sebahagian ulamak sebagai ad-Dukhan (asap) yang disebutkan di dalam al-Quran dan juga hadis Nabi S..AW:

بَادِرُوا بِالْأَعْمَالِ سِتًّا: طُلُوعَ الشَّمْسِ مِنْ مَغْرِبِهَا، أَوِ الدُّخَانَ، أَوِ الدَّجَّالَ، أَوِ الدَّابَّةَ، أَوْ خَاصَّةَ أَحَدِكُمْ أَوْ أَمْرَ الْعَامَّةِ
"Bersegeralah kamu melakukan amal sebelum tiba enam perkara: Matahari muncul dari arah timur, Dukhan, Dajjal, Dabbah, kematian setiap dari kamu, atau urusan awam yang disia-siakan."
[HR Muslim]

Sebagai negara nuklear dan negara umat Islam, pastinya Pakistan akan turut diheret ke kancah konflik serantau. India dijangka akan memainkan peranan sebagai anjing US bagi mengekang kemaraan Pakistan. Setelah pula perseteruan antara India-Pakistan sehingga kini masih tidak berakhir. Dalam perkembangan lain, US kini sedang mendekati Korea Utara selepas perbincangan damai nuklear bersama Iran menemui jalan buntu.

Sekiranya perang ini benar-benar meletus, maka Nabi S.A.W menggambarkan bahawa tentera Islam bakal memenanginya, dan pemerintah India akan ditangkap sebelum mereka bertaubat. Selepas itu, tentera tersebut akan menyertai pasukan al-Mahdi di Syam, dan mendapati bahawa Nabi Isa telahpun turun bagi menghadapi Dajjal.

ALANG IBN SHUKRIMUN
- HARAKAHDAILY 29/8/2019


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 Anda Peminat Kopi? Dapatkan Kopi Ginseng Tongkat Ali Disini >>KLIK SINI<< Sedap Pekat Melekat KAW KAW. PENGHANTARAN PERCUMA.
 Sakit BerTAHUN-TAHUN, Akhirnya SEMBUH apabila dia terjumpa SESUATU yang ...... >>KLIK SINI<< untuk info lanjut.
 Kelas Kek, Roti, Bun, Puff, Danish Dgn Video Chef. Belajar dari rumah. Klik Sini >>>


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan