Header Ads

ads header

Flash News

Kempen sokong dan beli produk Muslim atau “buy Muslim first”


Usaha dan provokasi untuk menggagalkan kempen sokong dan beli produk Muslim atau “buy Muslim first”.

1. Kempen ini dikatakan bahawa ia “kempen boikot produk non-Muslim”, walaupun berkali-kali ditegaskan bahawa tiada kempen boikot. Yang ada ialah “kempen menyokong produk Muslim”, bukan kempen boikot.

2. Akan ada beberapa pihak yang akan mengulang-ulang perkataan “boikot” untuk memberikan persepsi buruk terhadap usaha ini.

3. Sindiran “lebih baik boikot rokok”, “boikot bank konvensional lebih baik” akan digunakan untuk twist dari isu sebenar. Untuk makluman, kedua-dua rokok dan perbankan konvensional, bukan setakat kena boikot malah haram sama sekali. Fatwa sudah keluar sejak puluhan tahun tentang haram rokok & perbankan konvensional.4. “Surau, masjid kosong. Boikot juga ke?” Ini satu lagi sindiran untuk melemahkan semangat orang kita kempen sokong produk keluaran orang kita. Kalau surau dan masjid kosong, kempenlah supaya imarahkan. Bukan jadi bahan sindiran kempen sokong produk Muslim.

5. “Eh, kenapa pakai perkataan Inggeris “buy Muslim first”?”. Bro, apa masalahnya pakai perkataan Inggeris? Kita bukan kempen gunakan bahasa kebangsaan.

6. Akan muncul scammer-scammer yang akan mengambil kesempatan untuk mempromosi scam mereka menggunakan sentimen yang sama. AWAS. BERHATI-HATI.

7. “Hangat-hangat tahi ayam je ni”. Takpalah, yang penting kita usahakan. Berjaya, dapat pahala sebab membantu Muslim lain. Gagal, kita cuba lagi. Dapat pahala berusaha.

8. Hati-hati dengan oppurtunis. Selain scammer, tak mustahil segelintir peniaga yang ambil kesempatan keluarkan produk tak berkualiti atau meninggikan harga.

9. Berhati-hati juga dengan politikus yang cuba mengambil sokongan untuk meraih sokongan sama ada menyokong, atau mengkritik usaha ini. Biar kempen ini berjalan secara organik, tanpa campur tangan politikus berlagak suci.

10. Akan ada juga penyokong-penyokong kempen ini yang bertindak provokasi menghina, mencela, menghina malah tak mustahil mengkafirkan pihak yang tidak seiring. Hati-hati, kawan. Jangan sampai termakan provokasi. Ia mungkin datang dari musuh, atau mungkin juga dari orang kita yang lebih semangat tapi kurang ilmu. Bimbing mereka. Jika ia dibiarkan, usaha ini sukar berjaya.

11. Kenapa ada yang sakit hati dengan kempen sokong produk Muslim?

Afyan Mat Rawi
Gombak.MR :  ............


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 Anda Peminat Kopi? Dapatkan Kopi Ginseng Tongkat Ali Disini >>KLIK SINI<< Sedap Pekat Melekat KAW KAW. PENGHANTARAN PERCUMA.
 Sakit BerTAHUN-TAHUN, Akhirnya SEMBUH apabila dia terjumpa SESUATU yang ...... >>KLIK SINI<< untuk info lanjut.
 Kelas Kek, Roti, Bun, Puff, Danish Dgn Video Chef. Belajar dari rumah. Klik Sini >>>


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan