Header Ads

ads header

Flash News

Menanti naratif baru politik Melayu di bawah Umno, PAS


Orang Melayu dan umat Islam pastinya tertumpu kepada detik sejarah yang akan menyaksikan penyatuan dua parti politik terbesar orang Melayu pada Himpunan Penyatuan Ummah, 14 Sept nanti.

Umno dan PAS kini sedang menghitung detik bagi menantikan "hari bahagia" untuk dua parti meraikan "persandingan" selepas secara rasmi memeterai piagam kerjasama politik.

Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) Kuala Lumpur, pastinya merakam sejarah tersendiri apabila buat pertama kalinya juga lagu rasmi PAS akan berkumandang di dewan keramat Umno itu, selain bendera parti Islam itu juga pasti turut menghiasi setiap sudut di PWTC.

Pastinya, 14 Sept akan menjadi detik sejarah bukan saja kepada Umno dan PAS yang menamatkan sengketa politik mereka sejak puluhan tahun, malah akan mencorak hala tuju baru politik orang Melayu di negara ini.
Iklan

Secara teorinya, penyatuan Umno dan PAS adalah kebaikan kepada orang Melayu dan umat Islam, itu tidak dapat disangkal meskipun "Melayu Bersatu, Melayu Amanah, Melayu PKR dan Melayu DAP" cuba menafikannya.

Malah, Islam turut menyeru umatnya supaya bersatu padu, mengelak daripada perpecahan kerana perpaduan adalah kekuatan kepada orang Islam dan dalam konteks Malaysia, pastinya orang Melayu.

Mengapa saya kata kerjasama Umno, PAS adalah baik untuk orang Melayu dan umat Islam, jawapannya mudah saja, kerana sejak sekian lamanya orang Melayu ataupun umat Islam di negara ini berpecah kerana "mazhab politik" dua parti dominan ini.Amanat Haji Hadi misalnya, telah membuatkan orang Melayu Umno dan Melayu PAS bersengketa sehingga menyebabkan haiwan sembelihan orang Umno misalnya, haram bagi orang PAS makan.

Begitu juga pernikahan dengan orang Melayu Umno dianggap haram dan tidak sah, masjid dua imam, kafir mengkafir sesama Islam dan banyak lagi perpecahan tercetus akibat perbezaan politik Umno dan PAS sejak puluhan tahun lamanya.

Pertelingkahan yang merugikan

Namun, pada masa itu, meskipun perpecahan orang Melayu berlaku, tetapi tidak dirasai kerana Umno masih lagi kuasa dominan dalam BN dan kerajaan kerana masih mendapat sokongan padu daripada kaum India serta Cina melalui MCA dan MIC.

Bagaimanapun, selepas Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 lalu, orang Melayu khususnya Umno dan PAS mulai sedar betapa pertelingkahan antara mereka sebelum ini amat merugikan Melayu.

Perpecahan Melayu semakin parah apabila parti Melayu seperti Bersatu dan Amanah ditubuhkan bagi menarik sokongan orang Melayu terhadap Pakatan Harapan (PH). Bagaimanapun, dua parti ini secara faktanya masih gagal menarik sokongan Melayu yang kekal dengan Umno dan PAS.

Namun, sejauh mana "taawun siyasi" antara Umno dan PAS ini akan berupaya mengukuhkan perpaduan dalam kalangan orang Melayu dan rakyat Malaysia, pastinya akan terjawab pada 14 Sept ini apabila piagam kerjasama muafakat nasional dimeterai.

Piagam kerjasama Umno, PAS akan menjadi penanda aras baru kepada politik orang Melayu di negara ini.Jika piagam yang ditawarkan mampu meyakinkan orang Melayu dan umat Islam, ia pastinya akan menjadi kekuatan baru kepada politik orang Melayu dan sekaligus akan memperkukuhkan sokongan kepada Umno dan PAS.

Piagam kerjasama Umno, PAS akan mencorakkan perjalanan politik dua parti dominan itu menuju PRU ke-15. Yang pasti dalam keadaan Umno yang sudah kehilangan kuasa, piagam Umno dan PAS perlu berpijak di bumi nyata dan bukan bersifat retorik.

Kerjasama ini juga akan menentukan sama ada Umno akan terus kekal sebagai parti keramat orang Melayu dan terus relevan untuk membawa agenda Melayu.

Oleh itu, Umno dan PAS perlu mencorakkan piagam yang mampu menyakinkan orang Melayu yang berupa satu tawaran sekiranya Umno dan PAS berjaya merampas kuasa pada PRU-15 nanti.

Begitu juga, dengan termeterainya kerjasama Umno dan PAS, corak politik Umno juga pasti perlu berubah, apakah Umno sedia dengan perubahan ini?

Apakah Umno sedia mengedarkan tabung derma pada setiap ceramahnya? Sebab masih ada pemimpin Umno yang agak "segan" untuk kutip derma ketika ceramah dan masih lagi bersifat elitis.

Begitu juga apabila termeterainya kerjasama Umno, PAS, pastinya rakyat Malaysia mahu melihat sejauh mana relevennya penyatuan ummah dan mampukah ia menjadi satu agenda inklusif untuk semua kaum dan tidak hanya eksklusif kepada Melayu Islam.

Juga, bagaimana penerimaan rakan komponen Umno dalam BN iaitu MCA dan MIC terhadap agenda perjuangan mereka selepas PAS secara rasmi menjadi rakan sekutu baru.

Himpunan Penyatuan Ummah Sabtu ini juga bakal menjadi medan yang akan menguji kepimpinan Dr Ahmad Zahid Hamidi selaku Presiden Umno dan Presiden PAS, Abdul Hadi Awang dalam mengemudi bahtera parti selepas laluan baru dirintis secara bersama.

PH pula jangan pandang enteng terhadap agenda penyatuan ummah Umno, PAS. Jika kerjasama yang dibentuk ini dapat "dilayari" secara berhemah dan berhikmah sehingga PRU ke-15, tidak mustahil PH akan kehilangan banyak kerusi di kawasan majoriti Melayu.

Malah, tidak keterlaluan juga untuk diperkatakan bahawa kedudukan kerajaan PH di Perak dan Kedah juga turut goyang selepas Umno dan PAS membentuk "taawun siyasi".

HASPAIZI ZAIN wartawan Malaysiakini.

MR :  Penyatuan sudah pasti banyak baik daripada buruknya


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

2 ulasan:

 1. Tahniah Kepada pasangan pengantin.
  Semoga kekal ke anak cucu...:)

  BalasPadam
  Balasan
  1. Amiinn... Ya Hayyu Ya Qayyum Birahmatika Istajib Doa'ana Ya Allah

   Turunkanlah Rahmat & Redhamu ya Allah. Dan janganlah uji kami dengan ujian yang memberatkan.

   Padam