Header Ads

ads header

Flash News

Ronnie jangan melampau: Abu Bakar


PUTRAJAYA - Ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat DAP, Ronnie Liu diingatkan supaya tidak bertindak melampaui batas dengan membuat kenyataan yang boleh menjejaskan hubungan serta kerjasama antara parti dalam Pakatan Harapan (PH).

Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Abu Bakar Yahya berkata, tindakan Ronnie mempersoalkan kedudukan Bersatu serta Pengerusi parti itu, Tun Dr Mahathir Mohamad dianggap biadab selain melampaui pendirian pimpinan tertinggi PH.

Malah, Ronnie yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Pelek itu katanya, tidak perlu berlagak sombong dengan membayangkan kononnya PH masih boleh membentuk kerajaan tanpa Bersatu.

"Saya ingin bertanya kepada Ronnie, apakah kenyataan beliau itu mewakili peribadinya atau pendirian DAP?. Apakah dia lupa bahawa Bersatu itu salah satu parti komponen dalam PH bersama-sama PKR, DAP, Amanah, Warisan dan Pertubuhan Pasokmmogun Kadazandusun Murut Bersatu (Upko)?

"Kenyataan beliau itu sudah tentunya mengundang pelbagai sentimen yang boleh menjelaskan hubungan antara parti dalam PH. Jangan lupa bahawa tanpa Dr Mahathir, PH mungkin tidak berpeluang untuk membentuk kerajaan pada hari ini. Itu faktanya," katanya melalui kenyataan media hari ini.

Pada masa sama, Abu Bakar yang juga Setiausaha Politik Perdana Menteri turut meminta kepimpinan DAP supaya lebih 'prihatin' berhubung tindakan Ronnie itu dan mengambil langkah yang sewajarnya.

Ronnie menerusi laporan sebuah portal berita tempatan hari ini mendakwa PH masih boleh membentuk kerajaan tanpa Bersatu.

Selain itu, beliau turut mendakwa Dr Mahathir mengejar model Barisan Nasional (BN) yang mempunyai parti dominan Melayu untuk mengawal pakatan itu.

Malah, Ronnie antaranya mempersoalkan pendirian Dr Mahathir yang menerima bekas ahli politik UMNO sebagai ahli Bersatu selain kegagalan Perdana Menteri itu menetapkan tarikh peralihan kuasa kepada Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

1 ulasan:

  1. Nampaknya hanya BERSATU sahaja yang ada pendirian. Apa jadi pada AMANAH dan PKR...tak kan diam je. Takut hilang kedudukan ke ?. Dah sedap jadi menteri...prinsip perjuangan buang ke longkang

    BalasPadam