Header Ads

ads header

Flash News

GPS setuju sertai Kabinet

KUCHING - Pengerusi Gabungan Parti Sarawak (GPS), Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg mengesahkan bahawa mereka bersetuju untuk menyertai Kabinet baharu yang bakal dibentuk Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Menurut Abang Johari yang juga Ketua Menteri Sarawak berkata, persetujuan itu dibuat selepas pihaknya 'dipinang' oleh kerajaan Persekutuan.

"Kita telah mengambil keputusan di mana, pertama kita telah ditunangkan oleh kerajaan pusat di bawah Perdana Menteri sekarang (Muhyiddin) untuk menyertai pemerintahan pusat sebagai ahli Kabinet.

"Maka begitu, kita telah membuat keputusan akan menyertai Kabinet yang akan ditubuhkan Perdana Menteri sebagai anggota Kabinet pusat.

"Bermakna kita akan menjadi anggota kabinet, kalau dilantiklah," katanya dalam satu sidang akhbar.

Abang Johari bagaimanapun tidak menamakan ahli Parlimen mana yang akan dilantik menjadi anggota Kabinet baharu Perdana Menteri kelapan itu.

GPS mempunyai 19 kerusi Parlimen dan daripada jumlah itu, Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) mempunyai 13 kerusi, Parti Rakyat Sarawak (PRS) - tiga, Parti Demokratik Progresif (PDP) - dua dan Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) - satu.

MR :  mewakili kouta bumiputra.. termasuk bumiputra bukan Islam


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan