Header Ads

ads header

Flash News

AS catat hampir 2,000 korban Covid-19 dalam tempoh 24 jam


WASHINGTON: Hampir 2,000 yang dijangkiti koronavirus baru meninggal dunia di Amerika Syarikat dalam tempoh 24 jam, berdasarkan kiraan Universiti Johns Hopkins setakat Selasa 8.30 malam.

Angka harian 1,939 yang tertinggi itu menjadikan jumlah kematian di AS kepada 12,722, mendekati bilangan di negara yang paling terkesan ketika ini – Itali dengan 17,127 korban dan Sepanyol dengan 13,798.

Presiden Donald Trump mempertahankan tindak balasnya terhadap krisis itu, dan pada Selasa beliau menyalahkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) kerana lambat bertindak.

Trump mempersoalkan kenapa WHO beri “saranan salah”, yang dilihat merujuk kepada nasihat badan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) itu terhadap sekatan perjalanan antarabangsa untuk menghentikan penularan virus yang mula merebak dari China.
“Mereka silap mengenai perkara itu. Mereka benar-benar melakukan kesilapan. Mereka patut membuat saranan itu berbulan-bulan lebih awal,” katanya.

Trump dikritik hebat kerana memandang remeh wabak itu pada peringkat awal, yang disamakan seperti selesema biasa dan terkawal di AS, sebelum menerima hakikat ia isu kecemasan negara.


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


1 ulasan:

  1. Trump mula mencuci tangan dan menghalakan kesalahan kepada WHO. Runtuh sudah kehebatan AS setelah bertahun-tahun menyerang dan menjahanamkan negara lain. Kekuatan tentera Trump tidak dapat melawan tentera Allah yang dihantar ke AS. Senjata canggih AS hanya boleh membunuh umat islam tetapi tidak berfungsi melawan tentera Allah.Trump Tersungkur

    BalasPadam