Header Ads

ads header

Flash News

Askar pakai helmet, elak air kencing warga asing!


KUALA LUMPUR - Warga asing yang terlibat menjalani Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di tiga lokasi kediaman di sini, didakwa menunjukkan protes dengan melempar barangan dari tingkat atas bangunan bukan sekadar sampah, tetapi termasuk bungkusan plastik berisi air kencing.

Sikap biadap terbabit ditunjukkan penghuni dipercayai warga asing di tiga lokasi kediaman yang telah diisytiharkan PKPD itu bagi memutuskan rantaian penularan Covid-19.

Menurut sumber, petugas terdiri daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) terpaksa berdepan situasi itu ketika melakukan kawalan selama 24 jam di kawasan berkenaan.

Katanya, sikap biadab penghuni warga asing itu sebenarnya ketara sejak peringkat awal pelaksanaan PKPD dipercayai kerana mereka tidak berpuas hati terhadap perintah berkenaan dan kemungkinan kerana masalah mendapatkan bekalan makanan.

"Bukan saja-saja askar pakai helmet ketika berkawal di bangunan-bangunan kediaman itu. Jika kita lihat ketika kawalan sekatan jalan raya, askar tak pakai helmet pun, hanya pakai beret.

"Pakai helmet sebab nak elak daripada kena benda yang dibaling dari atas. Bawang putih pun dibaling dari dalam rumah. Jadi kita tak dapat kenal pasti dari unit mana," katanya kepada Sinar Harian.Kelihatan beberapa askar lengkap bertopi keledar mengawal kawasan salah satu penempatan yang dikenakan PKPD, baru-baru ini.
Bagaimanapun sumber itu menambah, keadaan kini makin terkawal setelah penghuni akur dengan sikap tegas yang diamalkan oleh petugas keselamatan ketika berkawal.

Katanya, mereka juga tidak mempunyai alasan untuk melakukan protes kerana difahamkan bantuan makanan turut diaturkan kepada penghuni terlibat.

"Sebab itu kita kena hargai pengorbanan petugas-petugas barisan hadapan ini. Mereka terpaksa berdepan situasi begini. Harap tidak ada lagi tambahan kawasan PKPD dan orang ramai terus patuh dengan perintah kerajaan dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)," katanya.

Tiga bangunan telah diisytiharkan PKPD di ibu negara iaitu di Menara Plaza City One di Jalan Munshi Abdullah bermula 31 Mac lalu manakala bangunan Malayan Mansion dan Selangor Mansion di Jalan Masjid India pula dikuatkuasakan sejak Selasa lalu.

Pada Khamis lalu, Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa berkata, kementeriannya akan membekalkan makanan tengah hari dan makan malam sepanjang 14 hari PKPD kepada 1,850 penghuni Selangor Mansion dan Malayan Mansion di Jalan Masjid India.

Menara Plaza One City Jalan Munshi Abdullah diisytiharkan PKPD sejak 31 Mac laluMR :  ............


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


5 ulasan:

 1. Semoga Allah melindungi barisan hadapan Covid19 daripada segala kejahatan.Terima kasih polis,ATM kakitangan KKM.Moga Allah memberkati kalian

  BalasPadam
 2. Ibarat memberi ular minum susu...bisa yang di pulang kepada kita. Warga ada juga yang biadap, tetapi taklah sampai menghina sedemikian. Bagi makan 2 hari sekali biar padan muka dia. Selepas ni halau mereka balik negara mereka selepas PKPD nanti. KURANG AJAR PUNYA BANGSA!!!!!

  BalasPadam
 3. Tapi PH kata tak perlu askar pun jaga PKP.

  BalasPadam
 4. PH bangsat.
  Semuanya tak perlu.
  Tutup sempadan tak perlu.
  Lockdown tak perlu.
  Sekat Orang China pun tak perlu.

  Manifesto PH sendiri pun PH kata tak perlu buat.

  BalasPadam
 5. Kalau ak di tempat pemimpin, ak pasang kamera dr bawah ke sekeliling bangunan. Barang jatuh tengok dari unit mana. Pergi gertak saja. Ulang lagi bawak belasah saja di dlm unit kmudian bawak barang & org2nya turun semua halau keluar pergi Airport. Untuk dia berambus dari Malaysia.

  Warga asing macam ni tak guna tinggal & tidak diperlukan di Negara Malaysia.

  BalasPadam