Header Ads

ads header

Flash News

Peti Simpan 1,500 Virus Di Wuhan Dipecahkan


BERLAKU situasi mengejutkan di dalam makmal bersekuriti tinggi di China, negara yang dikatakan bermulanya pandemik Covid-19.

Gambar-gambar dari dalam Institut Virologi rahsia di Wuhan menunjukkan pintu salah satu peti sejuk yang digunakan untuk menyimpan 1,500 jenis virus yang berbeza, termasuk coronavirus dari kelawar dan dipindahkan kepada manusia, telah pecah.

Gambar-gambar itu pertama kali dikeluarkan oleh akhbar China Daily milik negara itu pada tahun 2018, tetapi diterbitkan di Twitter bulan lalu, sebelum ia dipadam.

The Mail pada Ahad dua minggu lalu mendedahkan bahawa para menteri kini bimbang bahawa wabak itu mungkin mula menular akibat dari kebocoran.

Minggu lalu, akhbar ini juga mendedahkan bahawa institusi tersebut telah melakukan eksperimen koronavirus pada kelawar yang ditangkap lebih dari 1,000 batu jauhnya di Yunnan, menerusi dana AS$3.7 juta dari pemerintah AS.

Urutan genom Covid-19 telah membawa kepada pengesanan kelawar yang hanya terdapat di gua-gua tersebut.

Presiden AS, Donald Trump ketika disoal mengenai teori kebocoran ini pada sidang media minggu lalu menjawab: “Kami sedang melakukan pemeriksaan yang mendalam mengenai keadaan mengerikan ini.”

Sementara itu, Setiausaha Negara AS, Mike Pompeo telah menuntut agar Beijing bersikap telus mengenai apakah virus itu bocor dari makmal dengan menyatakan “masih banyak yang perlu dipelajari. Kerajaan AS berusaha dengan tekun untuk mendapat kepastian perkara ini.”Dia menambah bahawa salah satu cara kerjasama terbaik yang boleh dilakukan oleh China adalah dengan ‘membiarkan dunia masuk dan membiarkan para saintis dunia mengetahui dengan tepat bagaimana ia terjadi, lebih tepat bagaimana virus ini mula menular.

Kecurigaan terhadap China semakin meningkat setelah Washington Post melaporkan bahawa diplomat AS di Beijing telah menulis mengenai makmal Wuhan itu pada tahun 2018, memberi peringatan kepada Jabatan Negara bahawa ‘kerja makmal mengenai koronavirus kelawar dan potensi penularan kepada manusia mereka berisiko mencetuskan wabak baharu seperti SAR’.

Sumber perisik AS mengatakan bahawa tidak lama selepas wabak koronavirus bermula, pegawai di makmal itu memusnahkan sampel-sampel virus, menghapus laporan awal dan menyekat akhbar akademik dan kemudian cuba menyalahkan pasar basah Wuhan, di mana haiwan liar dijual.

Sumber-sumber tersebut percaya bahawa ‘Patient Zero’ adalah seorang pekerja pelatih di makmal itu, yang menyebarkan virus tersebut ke penduduk setempat setelah menjangkiti teman lelakinya.

Satu sumber menyifatkan ‘kos untuk menutup perkara ini sebagai kos kerajaan yang paling mahal’.

Beijing menegaskan fakta melibatkan institut virologi utama negara itu hanya satu kebetulan, menolak hubung kait dengan makmal itu sebagai ‘teori konspirasi tidak berasas’.

Dalam satu surat kepada The Mail pada Ahad, seorang jurucakap Kedutaan Besar China mengatakan: “Tidak pernah ada penyembunyian, dan juga penutupan rahsia tidak dibenarkan berlaku.” – Agensi
Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan