Header Ads

ads header

Flash News

Tanggani isu Rohingya dengan rasional – Khalil Hadi


KUALA LUMPUR – Pas menggesa semua pihak perlu melihat isu etnik Rohingya secara rasional, dalam kerangka kedaulatan perairan negara dan pertimbangan kemanusiaan, di samping keperluan mendesak bagi mengekang penularan wabak Covid-19.

Menurut Pengerusi Lajnah Antarabangsa, Muhammad Khalil Abd Hadi, rakyat perlu memahami isu sebenar tentang penghapusan etnik, nasib pelarian dan sindiket pemerdagangan manusia bagi menggelak menangguk di air yang keruh.

Katanya, Kerajaan Malaysia pula perlu bersiap-siaga mengawal sempadan, namun bersifat belas terhadap pelarian, dan rangka penyelesaian jangka panjang yang konkrit.

“Kepada ASEAN, segerakan dialog, hulurkan bantuan rentas-sempadan, tangani isu kedaulatan dan kemanusiaan secara bersama.

“Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) jadilah pelindung kepada etnik Rohingya, tubuhkan dana khas membela nasib pelarian, gerakkan bantuan kemanusiaan, kesihatan dan pendidikan secara tersusun.

“Kepada PBB dan dunia, teruskan desakan bagi mewujudkan keamanan dan kebebasan di Wilayah Arakan, Myanmar,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Isu pelarian Rohingya timbul apabila mereka yang berada di sekitar Pasar Borong Kuala Lumpur didapati positif wabak Covid-19 selepas melalui saringan kesihatan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sejak 5 April lalu. – MalaysiaGazetteUntuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


2 ulasan:

 1. Itu sebab Islam ini perlu ada politik.
  Siapa kata Islam itu tiada politik, dia memang bodoh dan jahil.

  Kalau kita orang Islam tak masuk politik maka jadilah macam Rohingya dan Philippines.

  Ulama' Melayu Ulama' politik. Ulama' yg mengangkat senjata melawan orang kafir yg mahu menjajah Malaysia. Raja Haji, Mat Kilau, Tok Janggut, Dato Maharajalela semua org alim yg menentang penjajahan org kafir.

  Kalau tak kerana mereka, habislah negara kita jadi macam Singapore.
  Orang Melayu dan orang alim Singapore semua lembik, takde telor. Cakap sikit sahaja kena hentam senyap terus. Dayus.

  Penyakit dayus inilah yg sama jangkit orang seperti Md. Sabu, Khalid Samad, Hatta Ramli dan semua kuncu kuncu iblis/ munafik PAN.

  Ustad Ahmad Awang apa kerja dia, hanya tukang baca doa, takde kuasa. Cakap kuat sikit aje mesti kena lempang dek Ronnie Liu.

  Sebab ulama' lembik dan dayus dan tak mahu angkat senjata lah jadi Negara macam Rohingya. Semua kena bunuh, akhirnya umat Islam Rohingya tinggal nama Islam sahaja. Tanya mereka apa dia al Fatihah, langsung tak tahu. Tanya mereka dua kalimah syahadah langsung tak tahu. Pasal apa? Pasal ulama' mereka habis kena bunuh. Sebab apa? Sebab tak mahu angkat senjata kononnya Islam ini agama yg aman dan tidak melawan yg boleh diterima oleh org kafir.

  Fahaman inilah yg merosakkan umat Islam. Macam Ebit Liew cakap yang dia tak ikut parti politik. Itulah kebodohan dia. Dalam hebat diaengagihkan sedekah, dia lupa bahawa Islam itu perlukan politik!

  Sebagaimana yg saya katakan siapa yg memisahkan Islam dengan dunia politik memang bodoh dan dayus.

  Kita lihat bagaimana orang Palestine dapat melawan Israel yg kaya raya dgn segala kelengkapan perang. Kerana apa? Kerana mereka ada Allah. Allah bersama mereka.

  Islam perlu kuat. Islam perlu tegas. Hikmah ini hanya utk orang Islam sahaja. Dari segi politik, orang Islam perlu tegas terhadap non Muslim.

  Tapi dari segi Muamalat, orang Islam perlu jujur. Dari segi siasah, orang Islam perlu berbaik bicara.

  Begitulah garis panduan kita dengan Non Muslim. Jangan jadi umat Islam yg lembik terhadap orang kafir, tapi dengan orang Islam kemain lagi. Jangan jadi seperti Munafik PAN.

  Malaysia ini hanyalah utk orang Islam sahaja. Yang lain tu boleh hidup sama aman damai. Ini fakta.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Apabila puak munafik liberal berada di kalangan umat Islam , mereka mendakwa mereka juga beriman.

   Apabila mereka kembali kepada pemimpin kafir harbi @ syaitan mereka, mereka sebagai khadam kafir harbi berkata mereka juga adalah syaitan yang sedang berusaha menipu, melaga-lagakan, memecah-belahkan, melemahkan dan menyesatkan umat Islam dengan ideologi sesat seperti sekularisme, liberalisme, pluralisme dll.

   Wahai umat Islam berhati-hatilah kerana syaitan dalam bentuk manusia sedang berusaha melaksanakan agenda kafir harbi untuk memusnahkan Islam dan umat Islam dari dalam.

   Padam