Header Ads

ads header

Flash News

Pencemaran Sungai Gong: Pas Selangor desak kilang diroboh


RAWANG -
Pas Selangor menggesa kerajaan negeri bukan hanya menutup bahkan turut merobohkan kilang yang menyebabkan pencemaran Sungai Gong hingga menjejaskan 1.2 juta pengguna di Selangor dan Kuala Lumpur.

Ketua Penerangan Pas Selangor, Syarhan Humaizi Abd Halim berkata, rakyat Selangor berdepan gangguan air saban tahun termasuk yang terbaru sejak Khamis lalu disebabkan isu pencemaran berulang.

Menurutnya, tindakan kilang yang beroperasi di Jalan Batu Arang Kampung, Sungai Dua itu sebagai tidak bertanggungjawab dan memudaratkan rakyat Selangor.

"Kita minta premis ini ditutup dan dirobohkan terus, kita dimaklumkan premis yang menyebabkan pencemaran ini masih beroperasi jadi kita minta tindakan tegas.

"Bukan hanya kilang ini, mana-mana kilang yang menyebabkan pencemaran perlu dipantau dengan tegas pihak berwajib," katanya pada demonstrasi aman 'Roboh Kilang Pencemar Sungai Sumber Air Selangor' di sini hari ini.

Program anjuran Lajnah Penerangan dan Media Baharu Pas Selangor itu turut dihadiri Ketua Pemuda Pas Selangor, Hanafi Zulkapli.

Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Arifai Tarawe berbincang dengan pihak penganjur demonstrasi aman yang diadakan di Jalan Batu Arang, Sungai Dua, Rawang hari ini.

Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Arifai Tarawe berbincang dengan pihak penganjur demonstrasi aman yang diadakan di Jalan Batu Arang, Sungai Dua, Rawang hari ini.

Syarhan Humaizi berkata, Pas Selangor turut mendesak pemilik kilang berlesen yang beroperasi berhampiran sungai dipindahkan ke lokasi baharu bagi mengelak pencemaran.

Katanya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) turut juga perlu menjalankan siasatan ke atas pihak terlibat yang membenarkan kilang sama terus beroperasi.

"Saya minta SPRM buka kertas siasatan berhubung isu ini kerana kami dimaklumkan kilang ini pernah dikompaun (pada Mac), namun masih dibenarkan beroperasi.

"Saya simpati dengan rakyat Selangor yang terpaksa bertungkus lumus mengangkut air setiap kali gangguan bekalan berlaku," katanya.

Sementara itu, Hanafi menggesa kerajaan negeri mewartakan kawasan tebing sungai sebagai kawasan tadahan air untuk menghentikan operasi kilang berhampiran sungai.

"Banyak premis dan kilang berada di kawasan berhampiran sungai yang berpotensi mencemarkan sumber air mentah di Selangor.

"Pengusaha kilang mengaut keuntungan, namun rakyat Selangor dan Kuala Lumpur menanggung derita akibat isu sama setiap tahun," katanya.

Terdahulu, syarikat pengurusan Air Selangor memaklumkan bekalan air di sekitar Lembah Klang mengalami gangguan selepas penutupan empat Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Selangor Fasa 1, 2, 3 dan Rantau Panjang disebabkan pencemaran bau.

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari semalam memaklumkan sebuah kilang disita dan dikenakan kompaun serta-merta selepas dipercayai melepaskan bahan pelarut ke dalam Sungai Gong yang mengalir ke Sungai Sembah iaitu antara sungai utama bagi Sungai Selangor.

#Sumber :  SH  

MR :   Kilang haram atau kilang yang menganggu tolonglah buang 


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan