Header Ads

ads header

Flash News

Pencerahan daripada TGHH tentang baca Quran makhraj yang kurang tepatPencerahan daripada TGHH tentang baca Quran makhraj yang kurang tepat. Ramai orang takut nak baca al Quran kerana takut salah. Ramai orang pertikai bacaan iman kononnya tak betul bacaan.


MR :  Permudahkan dalam semua urusan, bersangka baik dengan semua orang  


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


8 ulasan:

 1. Berkaitan topik sesape yg dok rajin tengok kesilapan bacaan orang tu, ok.

  Tetapi bila kata pendapat mengenai kelayakan jadi imam seperti tercatat dalam kitab feqah, itu tidak betul...bab ni aku kurang sokong.

  Isu kelayakan jadi imam menurut kepandaian bacaan ada dalam kitab lama nusantara antaranya karangan Syeikh Arshad Al Banjari (sabilal muhtadin). Untuk menghasilkan sebuah kitab fiqh lengkap seperti itu sudah semestinya ia hasil dari bersumber quran dan hadith. Mereka ulama muhaqqiqin, mereka faham isi quran dan hadith. Mereka tidak mengarang kerana nafsu, bahkan penuh dengan berhati-hati kerana khasyah (takut) pada Allah.

  Kalaupun nak berbeza pendapat, jangan kata pendapat dalam kitab lama itu tak betul.

  BalasPadam
 2. Siapakah yang lebih memahami ayat suci Al qur'an,selain daripada nabi kita.beliau mendapat wahyu Allah melalui Jibril..utusanNya.

  BalasPadam
 3. Paling terbaik untuk bacaan , perlu belajar ilmu tajwid yang telah disusun oleh para ulama dan berguru.Kesilapan tidak belajar dalam membaca Al Quraan yang tidak secara tartil boleh membawa dosa dan ianya boleh mengubah maksud sebenar atau makna ayat walaupun sekadar bertukar baris ayat atau tasydid. Para ulama telah meletakan tanda titik dan baris pada sesetengah huruf, kerana huruf Al Quraan yang asal tiada tanda titik dan tanda baris.Tujuannya untuk memudahkan orang bukan Arab membaca Al Quraan.Adapun soal loghat atau slanga sebutan satu perkara yang lain selagi maksudnya tidak berubah

  BalasPadam
  Balasan
  1. Itu pun masih ada guru-guru Al-Quran yang masih berbeza pendapat tentang cara membaca Al-Quran. Cuba tonton YouTube guru Al-Quran Malaysia, Indonesia dll supaya anda boleh melihat perbezaan.

   Padam
 4. Proses penyampaian Al-Quran:

  Allah ---> Malaikat Jibril --> Rasulullah SAW ---> Para sahabat ---> Umat Islam.

  Pesanan saya kepada semua umat Islam:

  Apabila anda berselisih faham antara satu sama lain, kembalilah kepada Al-Quran dan Sunnah Rasulullah S.A.W.

  Alhamdulillah. Saya amat berterimakasih kepada TG Hj Hadi kerana beliau sudi memberi pencerahan yang jelas dan mudah difahami oleh umat Islam.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Sahabat ——> ulama’ ——> umat islam


   Peranan ulama’ jangan nafikan

   Padam
  2. Saya setuju !


   Allah ---> Malaikat Jibril --> Rasulullah SAW ---> Para sahabat ---> ulama Islam ---> Umat Islam.

   Padam