Header Ads

ads header

Flash News

Dr. Noor Hisham menjawab Angka kes harian Covid-19 bukan manipulasi


Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah menafikan tanggapan dia memanipulasi jumlah kes harian Covid-19 selepas Malaysia mencatatkan kes harian empat angka pada Sabtu lalu, dengan 1,228 kes.

"Data-data kita kutip setiap hari sehingga 12 malam setiap hari. Ini menggunakan sistem informasi maklumat kesihatan awam iaitu sistem yang kita ada, setiap negeri, mereka masukkan data, kita kutip, kita bincang.

"Ini bukan (data) daripada saya, tapi pasukan akan meneliti data dan kluster yang terlibat. Ini bukan manipulasi, ini fakta yang kita ada. Kita guna pakai fakta ini dari hari pertama," katanya dalam sidang media di Kementerian Kesihatan di Putrajaya hari ini.

Noor Hisham berkata unjuran Kementerian Kesihatan telah menunjukkan bahawa jika R0 (R-naught) kekal pada tahap semasa 1.5, jumlah kes harian akan terus meningkat pada kadar 1,000 ke atas.

"Mungkin selepas 31 Oktober, kita tidak lagi mempunyai tiga digit (kes harian). Ia akan menjadi empat digit (kes harian) melainkan jika kita menurunkan R0 kita menjadi kurang dari 1.0.

"Berdasarkan unjuran, kita akan mengambil masa empat minggu sebelum dapat mengurangkan kes harian kepada tiga digit," katanya.

Dia juga meminta orang ramai tidak mengambil kesempatan pada kelongaran sektor ekonomi di bawah perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB).

Jelas Noor Hisham, PKP yang diperkenalkan pada Mac memberi kesan yang besar terhadap ekonomi, justeru kerajaan kali ini memberi kelonggaran untuk membolehkan sektor ekonomi berjalan.

Noor Hisham juga meminta orang ramai membuat laporan kepada polis sekiranya mereka melihat pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) di bawah PKPB seperti perhimpunan besar-besaran.

"Jika ada perhimpunan, pelanggaran, laporkan ke polis. Penguatkuasaan Akta 342 berada di bawah polis, itulah nasihat kami.

"Setiap orang harus memainkan peranan, hanya dengan cara itu kita boleh menang. Sekiranya kita semua bersatu untuk mematuhi (SOP), dan tidak saling menyalahkan, tetapi mematuhi SOP dan tinggal di rumah, maka dalam masa dua minggu, kita dapat memutuskan rantai jangkitan di negara ini, "katanya.

Noor Hisham menjawab pertanyaan mengenai apakah perhimpunan besar-besaran, seperti pertemuan anggota parlimen BN di Pusat Dagangan Dunia Putra, diizinkan di bawah PKPB.

MR :  Macam-macam telah dan teori politik berlegar di dunia cyber 


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan