Header Ads

ads header

Flash News

Pengundi Gombak saman Azmin atas ‘penipuan’, langgar kewajipan fidusiari


KUALA LUMPUR:
Sekumpulan pengundi Gombak memfailkan saman terhadap Ahli Parlimen mereka, Azmin Ali, atas dakwaan penipuan dan melanggar kewajipan fidusiari, sembilan bulan selepas Langkah Sheraton yang membawa kepada tumbangnya kerajaan Pakatan Harapan.

Sepuluh plaintif mahu suatu pengisytiharan bahawa Azmin, selaku Ahli Parlimen, mempunyai tugas fidusiari dan/atau pemegang amanah dalam hubungannya dengan pengundi.

Dalam saman yang difailkan Tetuan Yohendra Nadaraja di Mahkamah Tinggi minggu lepas, plaintif juga mahu suatu pengisytiharan bahawa Azmin sudah melakukan tort penipuan terhadap mereka.

Mereka juga mahu suatu pengisytiharan bahwa Azmin sudah memungkiri sumpah perlembagaan mengikut Perkara 59(1) yang dibaca bersama Jadual Keenam Perlembagaan.

Plaintif juga meminta ganti rugi dan perintah lain yang dirasakan wajar oleh mahkamah.

Dalam penyata tuntutan yang dilihat FMT, plaintif berhujah Azmin membuat representasi bahawa beliau bertanding pilihan raya pada 2018 untuk menyingkir Barisan Nasional dan pegawai awam yang korup.

Selepas itu, kata mereka, Azmin menyebabkan dan/atau menyumbang kepada peletakan kerajaan Pakatan Harapan pada Februari, dan menyertai pentadbiran Perikatan Nasional yang turut mengandungi BN, termasuk orang yang Azmin sendiri akui dituduh terlibat dalam kegiatan rasuah.

Azmin dan beberapa Ahli Parlimen PKR antara watak penting yang dikaitkan dengan krisis politik yang menyusuli pertemuan melibatkan beberapa pemimpin BN, PAS, PPBM, dan PKR di Hotel Sheraton.

Dengan peletakan jawatan Dr Mahathir Mohamad, Presiden PPBM Muhyiddin Yassin mengangkat sumpah jawatan perdana menteri pada 1 Mac, dengan sokongan gabungan yang dikenali sebagai Perikatan Nasional.

Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


4 ulasan:

 1. BANGSAT si PENJAJAH2 DAPbangkai/PKRhomo rasis & Fasis ni!! Yg. Ahli2 Parlimen yg. MELOMPAT ke rejim PENJAJAH Zionis PH Parasit - TAK pula si LEMBU2 ni nak TERLOLONG?!! Maka, Sistem KEHAKIMAN yg. telah diJAHANAMkan rejim PH bangsat ni - tolong jangan nak berat sebelah!!

  BalasPadam
 2. nak samna rupanya pasal ph jatuh terlingkup, sudahlah buat bertenang, jangan pikir sangat tentang ph ni, memang sudah ditakdir hanya untuk 22 bulan saja, itu pun patut dah amat berterima kasih kpd pengundi.....

  BalasPadam
 3. 22 bulan memerintah kenapa tak laksanakan akta anti lompat? Ada peluang tapi disia2kan. Sekarang baru terhegeh2 nak saman. Ingat boleh menang ke?

  BalasPadam
 4. Bangang... Percaya la peguam tetuan keling tu, free2 ilang duit byr peguam keling tu.

  BalasPadam