Header Ads

ads header

Flash News

Kabinet 2010 subahat selindung isu 'derma' pada 1MDB


Prinsip tanggungjawab bersama bermaksud keseluruhan barisan Kabinet pada 2010 bersubahat dalam menutup dakwaan derma kepada Yayasan 1MDB, menurut seorang bekas menteri PH.

Ini termasuklah perdana menteri semasa Muhyiddin Yassin, Presiden Warisan Shafie Apdal dan beberapa pemimpin Umno termasuk Ahmad Zahid Hamidi, kata Dr Xavier Jayakumar.

Bekas Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli itu berkata, keputusan Kabinet pada tahun itu untuk tidak mendedahkan maklumat kemungkinan satu jenayah.

"Ia pastinya menyembunyikan maklumat daripada pihak berkuasa bagi menghalang persoalan atau malah siasatan lanjut oleh agensi berkaitan.

"Persoalan di sini adalah jika keseluruhan Kabinet terlibat dalam menutup bukti satu jenayah...jika begitu mereka perlu memberi penjelasan," katanya kepada Malaysiakini.

Bekas Menteri Industri Utama Teresa Kok juga berkata, Kabinet mempunyai tanggungjawab bersama dan bersubahat membiarkan "derma" itu sebagai rahsia.

"Ya (mereka bersubahat).

"Mereka sedar tentang 'derma' dan setuju agar ia disembunyikan daripada pengetahuan umum dan sistem kerajaan," katanya.

Pada Rabu lalu, Bekas Timbalan Ketua Setiausaha (Kabinet) Mazidah Abdul Majid dalam keterangannya di mahkamah berkata, Kabinet pada 2010 setuju untuk tidak mendedahkan dakwaan derma daripada kerabat diraja Arab Saudi.

Ia selepas perdana menteri ketika itu, Najib Razak memberitahu Kabinet yang Putera Mahkota Arab Saudi, Sultan Abdul Aziz Al-Saud tidak mahu derma kepada Yayasan 1MDB diketahui umum.

Mazidah yang merupakan saksi pendakwaan ke-11 memberi keterangan dalam perbicaraan kes rasuah RM2.28 bilion dana 1MDB terhadap Najib.

Terdahulu, ketika perbicaraan pada 27 Sept 2019, pendakwaan menunjukkan empat cek, didakwa dikeluarkan anggota kerabat diraja Arab Saudi kepada Yayasan 1MDB. Cek-cek tersebut dikeluarkan pada 2010 dan masing-masing bernilai AS$25 juta (RM101 juta).

Cek tersebut didakwa dikeluarkan oleh Putera Saud Abdulaziz Al-Saud dan Putera Faisal Turki, dan didakwa diserahkan kepada ahli perniagaan Low Taek Jho.

Bagaimanapun, cek tersebut tidak pernah ditunaikan.

Pihak pendakwaan juga berkata cek itu mungkin digunakan untuk menyembunyikan sumber dana RM2 bilion yang didakwa ditemui dalam akaun peribadi Najib.

Ketika dihubungi, Menteri Undang-undang ketika itu Nazri Abdul Aziz berkata dia tidak ingat sama ada Kabinet ada membuat keputusan itu atau tidak, 12 tahun lalu.

"Maaf, saya tak boleh ingat," katanya.

Malaysiakini juga telah menghubungi menteri-menteri lain pada tahun itu, antaranya Ahmad Shabery Cheek, Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin, Hishammuddin Hussein, dan Idris Jala, serta pegawai kepada Muhyiddin, Shafie, Zahid, dan Anifah Aman.

Pada 2015, Muhyiddin dan Shafie mengkritik Najib apabila dakwaan berkenaan penyelewengan dana 1MDB mula diperkatakan.

Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


5 ulasan:

 1. xavier usah sibuh soal umno, soal umat melayu...siapa xavier....

  BalasPadam
 2. Xavier to mcm nme seekor babi tunngal blakang rumah saya,,selalu saye baling kpale die sbb menyondol blakang jamban sye

  BalasPadam
 3. Kenapa tidak siasat juga dari mana parti kaya seperti dapigs dan parti kelentong rakyat mendapat sumbangan dana politik.Parti lebai tak perlu siasat kerana semua sedia maklum hanya mendapat sumbangan rakyat marhain,setakat tadah tin milo dan plastik masa ceramah....

  BalasPadam
  Balasan
  1. siap merc 14 bijik.. rejekiee tuu rejekie tepijak.. jgn jelessss

   Padam
  2. sekolah tamil ke dulu kedahhassan..?

   Padam