Header Ads

ads header

Flash News

Noor Hisham jawab tuduhan Najib


Kementerian Kesihatan hari ini mempertahankan kadar ujian Covid-19, dengan mengatakan bahawa ia berada di atas tahap piawai antarabangsa yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah memberitahu pada sidang media hari ini bahawa piawai antarabangsa menetapkan bahawa sesebuah negara harus mempunyai nisbah minimum 10 kepada satu antara hasil ujian negatif untuk setiap kes positif yang dikesan.

Jelas Noor Hisham, nisbah Malaysia ketika ini adalah 20 kepada satu.

"Sebagai contoh, semalam kita melakukan 41,895 ujian Covid-19 secara keseluruhan. Ini bererti bahawa kita mempunyai 20 keputusan negatif yang lain untuk setiap kes positif," katanya..

KKM semalam merekodkan 2,176 kes bari berbanding 41,895 ujian yang dilakukan pada hari yang sama. Jumlah ujian yang disebut oleh Noor Hisham adalah gabungan ujian RT-PCR dan RTK Antigen.

"Ini menunjukkan bahawa kita melakukan pengujian yang cukup. Meskipun ada penurunan jumlah ujian RT-PCR, kita melihat peningkatan jumlah ujian antigen RTK," tambahnya.

Kenyataan Noor Hisham itu hadir selepas kritikan terhadap pihak kesihatan baru-baru ini.

Beberapa pakar kesihatan dan ahli politik mendakwa bahawa Malaysia mencatatkan penurunan jumlah kes positif harian baru-baru ini hanya kerana KKM telah mengurangkan jumlah ujian.

Dia mengatakan musim cuti Tahun Baru Cina baru-baru ini juga telah menyumbang pada penurunan jumlah ujian, kerana makmal swasta dikatakan mengalami kekurangan tenaga kerja.

"Kedua, jumlah orang yang ingin menjalani ujian (semasa percutian) juga menurun," kata Noor Hisham.

Beberapa makmal swasta juga didapati gagal melaporkan hasil ujian negatif kepada kerajaan, yang menyebabkan jumlah ujian tampak rendah, katanya.

Noor Hisham juga menafikan bahawa kontak rapat tanpa gejala tidak diuji oleh pihak berkuasa kesihatan.

Sebaliknya, katanya, terdapat beberapa penundaan yang dialami ketika KKM menghadapi sejumlah besar kes Covid-19, memaksa mereka untuk mengutamakan ujian pada individu bergejala.

"Inilah yang kami lakukan di Sabah (tahun lalu), dan di Lembah Klang (baru-baru ini). Keutamaan diberikan kepada kes-kes yang mempunyai gejala.

"Tetapi negeri-negeri lain masih melakukan ujian pada semua kontak rapat, termasuk tanpa gejala."

Sementara itu, menyentuh keputusan kementerian untuk membiarkan pesakit positif Covid-19 yang tidak bergejala menjalani kuarantin di rumah, Noor Hisham berkata, ia telah membantu mengurangkan kesesakan di kemudahan KKM.

Keputusan itu dibuat bulan lalu ketika sistem penjagaan kesihatan negara berada di ambang kritikal kerana lonjakan kes setiap hari.

Menurut Noor Hisham, minggu pertama Februari menyaksikan sejumlah 28,412 individu positif menjalani kuarantin di rumah. Jumlahnya ialah 19,800 pada minggu kedua.

"Saya yakin jumlah ini membantu meredakan hospital dan pusat kuarantin berisiko rendah. Keseluruhan katil (di hospital) menurun kepada 47 peratus, sementara di PKRC, menurun kepada 37 peratus.

"Katil di Unit Rawatan Rapi, yang pada suatu tahap diisi hampir hingga 80 dan 90 peratus, telah menurun kepada 55 peratus," katanya.

Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan