Header Ads

ads header

Flash News

Diugut terima air selut, Pulau Pinang mohon tindakan Putrajaya


BUKIT MERTAJAM, 27 Mac
— Kerajaan negeri Pulau Pinang menyarankan Kerajaan Persekutuan untuk campur tangan bagi mengatasi kemelut air yang berlaku dengan negeri Kedah.

Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow berkata pihaknya amat berharap agar kementerian terlibat dapat memainkan peranan yang sewajarnya demi menjaga kepentingan umum berhubung isu tersebut.

“Kami (kerajaan negeri Pulau Pinang) memang berharap kementerian yang bertanggungjawab dapat memainkan peranannya untuk melihat apa yang dicadangkan mahupun apa yang diumumkan itu (daripada Menteri Besar Kedah) demi menjaga kepentingan semua pihak.

“Malah, kami tidak menghalang Kedah untuk lakukan sebarang pembinaan empangan mahupun struktur lain untuk menyimpan air, (usaha untuk) mencegah banjir atau (tujuan) rawatan air, namun mereka (Kedah) perlu ingat akan hak yang sama untuk negeri lain berdasarkan prinsip hak riparian...itu yang kami perjuangkan,” katanya kepada pemberita dalam sidang akhbar di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta memberi ulasan lanjut berhubung kerajaan negeri Pulau Pinang akan mempertimbang untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap Kedah sekiranya ada projek yang dilaksanakan di Sungai Muda mengancam bekalan air di Pulau Pinang, pada 25 Mac lepas.

Chow berkata kenyataan yang dikeluarkan Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor mengenai kemungkinan Pulau Pinang akan menggunakan ‘air selut’ jika enggan membayar caj air mentah kepada Kedah sebelum ini, disifatkannya sebagai tidak menghormati prinsip hak riparian.

Terdahulu, beliau telah merasmikan Program Gotong-Royong Perdana sempena Sambutan Hari Air Sedunia 2021 Peringkat Negeri Pulau Pinang yang turut dihadiri Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP) Datuk Jaseni Maidinsa, berhampiran Sungai Juru, dekat sini.

Jaseni berkata sebarang bentuk projek yang dilakukan di Sungai Muda perlu mengambil kira keseimbangan hak negeri-negeri lain menggunakan sumber air yang sama.

“Apabila sesuatu projek itu dimajukan (di Sungai Muda), Kerajaan Persekutuan melalui agensi Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) akan mengkaji dengan lebih terperinci iaitu apabila kita sedut air di hulu ia tidak akan memberi ancaman kepada sekuriti air negeri-negeri di bawahnya...kena ambil kira keseimbangan tersebut,” katanya. — Bernama

Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan