Header Ads

ads header

Flash News

Illi Najwa masih Islam – Mufti JohorKUALA LUMPUR –
Illi Najwa Anuar Hussein Saddique yang pernah mencetuskan kontroversi ekoran perkahwinannya dengan Kapten Hoki India, Manpreet Singh Pawar pada tahun lalu masih lagi Islam.

Mufti Johor, Datuk Yahya Ahmad yang mengesahkan perkara itu berkata, Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ) telah menjalankan siasatan secara menyeluruh.

”Pihak JAINJ telah memanggil Illi Najwa bersama ibunya serta beberapa saksi lain dan keterangan juga diambil daripada mereka.

“Hasil siasatan mendapati Illi Najwa tidak pernah keluar dari Islam, malah pada hari ini beliau (Illi Najwa) juga hadir bersama kami untuk mengadap baginda Sultan Johor,” katanya kepada Royal Press Office.

Pada pertemuan bersama Sultan Ibrahim Sultan Iskandar, Mufti Johor turut mempersembahkan hasil siasatan JAINJ berhubung status perkahwinan dan keagamaan Illi Najwa bersama pasangan.

Pada Disember lalu, Sultan Johor menitahkan JAINJ dan Jabatan Mufti Johor menyiasat status terkini agama wanita berkenaan yang dilaporkan berkahwin dengan Kapten Hoki India.

Sultan Johor bertitah, sebagai Ketua Agama Islam Johor, baginda bertanggungjawab memelihara kedudukan Islam supaya sentiasa terpelihara dan dipandang mulia selari dengan Perkara 57 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Johor 1895 dan Perkara 3 Perlembagaan.

Yahya berkata, pendaftaran perkahwinan pasangan itu di Johor Bahru juga kini dalam proses.

“Tiada ada apa-apa masalah untuk didaftarkan perkahwinan mereka dan isu ini juga sudah selesai,” katanya. – MalaysiaGazette
Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan