Header Ads

ads header

Flash News

KDN akan siasat ketulenan dakwaan rakaman audio Zahid, Anwar


KUALA LUMPUR -
Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan menyiasat ketulenan rakaman audio dan butiran perbualan yang didakwa antara Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim yang tersebar baru-baru ini.

Menterinya, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, KDN akan menyiasat semua laporan yang telah diterima oleh kementeriannya.

“Sudah tentu kita (KDN) akan menyiasat semua laporan yang telah diberikan kepada kita. Pertama sekali kita siasat tentang ketulenan dan apakah ada perbuatan itu? Kalau tiada perbualan itu maka bermakna cerita yang dibuat itu adalah fitnah.

“Jadi ada dua perkara di sini pertama, perbualan dan adakah ia tulen, kedua apa yang ada dalam perbualan itu. Betul atau tidak?” katanya pada sidang akhbar selepas hadir melancarkan projek Sistem Imigresen Bersepadu Nasional (NIISe), di sini pada Khamis.

Hamzah berkata, beliau juga ada mendengar perbualan rakaman audio dan turut meneliti perbualan berkenaan.

Pada Rabu, Ahmad Zahid menafikan perbualannya dengan Anwar seperti dalam rakaman audio yang tersebar, dan menyatakan pegawainya akan segera membuat laporan polis bagi membolehkan siasatan dilakukan, untuk mengenal pasti dalang di sebalik perkara itu.

Zahid nafi perbualannya bersama Anwar

Anwar nafi audio perbualan bersama Zahid

Dalam perkembangan lain, mengulas mengenai isu penghantaran pulang warga Myanmar Hamzah berkata, kerajaan akan menghantar pulang sesiapa sahaja warga asing yang didapati bersalah dan selesai menjalani hukuman.

“Sesiapa sahaja warga asing bersalah di sini, apabila sampai masa kita hantar pulang, kita hantar pulang. Apa hal pula kita hendak menahan orang (warga asing) yang duduk di negara ini, yang telah menjalani segala hukuman? Kenapa kita hendak tahan dan bayar lagi kos lebih kurang RM30 sehari satu kepala?” katanya.

Sebelum ini, Malaysia dilapor memulakan penghantaran 1,200 pelarian Myanmar membabitkan pemohon suaka dan tahanan lain ke pelabuhan, selain kapal tentera laut negara itu sedang menunggu untuk membawa mereka pulang.

Tindakan itu bagaimanapun mendapat tentangan daripada kumpulan hak asasi manusia yang berusaha menghentikan pengusiran itu di mahkamah, atas alasan ia merisikokan nyawa mereka.

Berikutan itu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, pada 23 Februari lepas, membenarkan penangguhan sementara terhadap keputusan kerajaan menghantar pulang 1,200 warga Myanmar yang sudah dibawa ke pangkalan tentera laut Lumut, Perak. - Bernama


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan