Header Ads

ads header

Flash News

MIC belum buat keputusan kerjasama dengan Bersatu - Saravanan


Timbalan Presiden MIC, M Saravanan berkata, parti itu masih belum membuat keputusan sama ada akan mempertahan atau menamatkan kerjasama dengan Bersatu dan Perikatan Nasional (PN).

Bagaimanapun katanya, sekiranya MIC bertindak untuk mengikuti jejak Umno, untuk memutuskan hubungan tersebut, parti itu perlu bersiap sedia menghadapi kesukaran pada pilihan raya umum (PRU) kelak.

Ini kerana katanya, MIC setakat ini belum ada pengalaman untuk bertanding dalam PRU sebagai pembangkang.

"Keputusan ini cukup penting kerana kita akan jadi pembangkang dan berkemungkinan tiada akses untuk berkempen dalam dewan.

“Sejujurnya MIC tiada pengalaman (bertanding sebagai) pembangkang,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Perhimpunan Tahunan Wanita Pemuda dan Puteri MIC Kebangsaan di sebuah hotel di Klang hari ini.

Terdahulu, Perhimpunan Agung Umno (PAU) memberikan mandat kepada Presiden Ahmad Zahid Hamidi dan majlis tertinggi parti itu untuk menentukan tarikh untuk menarik diri daripada kerajaan PN.

Umno sebelum ini menyatakan parti itu akan kekal dalam kerajaan sehingga Parlimen dibubarkan.

Sementara itu, Saravanan yang juga menteri sumber manusia menambah, MIC perlu menyertai PRU dengan mengutamakan kehendak rakyat, selain ahli parti sendiri.

"Kalau kita ikut aspirasi ahli parti saja, kita tak akan menang.

"Dalam PRU 2018, kita ikut aspirasi ahli akar umbi tetapi aspirasi rakyat berbeza, sebab itu kita kalah.

“Saranan saya kepada semua pemimpin, jangan hanya mengambil kira aspirasi ahli parti walaupun itu penting. Sekiranya kita nak bertanding dalam pilihan raya, saya percaya kita patut ambil kira aspirasi rakyat di peringkat akar umbi," katanya.

MR : Sebelum MIC dah jadi ahli PN, selepas kena desak oleh UMNO MIC tarik diri. PN dah ada Gerakan, PB perlu India drp MIC, India daripada PAS melalui DHPP masih beluk kukuh

Beri pendapat anda!

Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan