Header Ads

ads header

Flash News

Saya tidak mengaku salah dan bersedia ke mahkamah, kata Dr M


Apandi Ali telah fail tuntutan di mahkamah terhadap saya setelah saya letak jawatan sebagai perdana menteri. Dia tuduh yang saya berniat jahat dan tidak turut undang-undang dalam menamatkan perkhidmatannya sebagai peguam negara.

Saya telah beri kenyataan saya kepada pihak peguam negara. Saya pertahan tindakan saya dan percaya bahawa saya telah ikut prosidur yang ditetapkan dengan menasihati Yang di-Pertuan Agong bagi menamatkan perkhidmatannya sebagai peguam negara.

Pada masa itu saya berasa Apandi tidak dapat bertindak bebas kerana dia merupakan peguam Umno sejak sekian lama.

Dia tidak mungkin dapat berlaku adil dalam siasatan terhadap 1MDB dan salahlaku Najib Razak. Malahan dia telah kata bahawa bekas perdana menteri itu tidak bersalah kerana kononnya tiada kes, sebelum apa-apa tindakan siasatan dibuat.

Sikap berat sebelah Apandi ini terbukti apabila Najib didapati bersalah oleh hakim Mahkamah Tinggi dan Rayuan dan dijatuhkan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta.

Semasa saya beri keterangan kepada pihak Peguam Negara (Idrus Harun) bagi persediaan kes saman Apandi terhadap saya, saya telah dimaklum bahawa proses penamatan perkhidmatan itu betul dan mengikut prosedur dan Rule of Law.

Mereka maklumkan bahawa saya dan kerajaan telah memberi nasihat betul kepada Yang di-Pertuan Agong supaya Apandi Ali ditamatkan perkhidmatan.

Saya terkejut apabila baca berita baru-baru ini tentang satu penyelesaian di luar mahkamah dibuat di antara kerajaan dan Apandi. Terma penyelesaian juga dirahsiakan.

Saya tidak pun dimaklum tentang terma penyelesaian walaupun saya merupakan saksi utama.

Saya menulis pada peguam negara. Saya tidak bersetuju dengan cara penyelesaian tersebut dibuat.

Saya berasa kerajaan tidak sepatutnya tunduk memandang bahawa tindakan penamatan perkhidmatan Apandi mengikut semua urusan dan kuasa yang ada pada kerajaan.

Saya tidak faham kenapa terma penyelesaian harus dirahsia dari saya serta rakyat. Rakyat berhak tahu. Lebih-lebih lagi jika ianya melibatkan pampasan.

Apakah pampasan perlu dibayar jika tindakan dibuat mengikut undang-undang? Di mana prinsip Rule of Law.

Saya berpendapat penyelesaian memberi pampasan besar itu untuk seorang yang gagal melaksanakan tanggungjawab dengan baik adalah amat dikesali di waktu mana sekalipun.

Saya tidak mengaku salah dan bersedia untuk tuntutan Apandi diadili di mahkamah.

DR MAHATHIR MOHAMAD
bekas perdana menteri dan ahli parlimen Langkawi.

Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


1 ulasan:

  1. Ini adalah testimoni saya tentang bagaimana saya akhirnya menyertai orde dunia baru, Illuminati setelah saya cuba untuk menyertai selama lebih 2 tahun sekarang tetapi penipu mengambil wang daripada saya beberapa kali. Saya telah mencari untuk menyertai Illuminati sekian lama, tetapi penipu terus mengambil wang saya sehingga awal tahun ini apabila saya bertemu dengan Lord Felix Morgan dalam talian, saya menghubunginya dan saya menerangkan segala-galanya kepadanya dan dia mengesyorkan pendaftaran yang digunakan dan saya membayar untuk ahli besar untuk membantu saya bermula dan saya telah dimulakan ke dalam World Order dan saya menerima jumlah $1,000,000 dolar AS selepas permulaan saya dilakukan. Saya sangat gembira! Dan berjanji untuk menyebarkan kerja baik Lord Felix Morgan. Jika anda berminat untuk menyertai Illuminati perintah dunia baharu hari ini, hubungi Lord Felix Morgan hari ini dia adalah peluang terbaik anda untuk mendapatkan keahlian kepada illuminati yang sentiasa anda inginkan. Hubungi Lord Felix Morgan E-mel: Illuminatiofficial565@gmail.com atau WhatsApp +2348055459757

    BalasPadam