Header Ads

ads header

Flash News

Zii Jia, Aaron-Wooi Yik mara ke final Kejohanan Badminton Asia


KUALA LUMPUR:
Pemain perseorangan utama lelaki negara, Lee Zii Jia terus mempamerkan aksi konsisten dan bertenaga pada Kejohanan Badminton Asia (BAC) 2022 di Manila, Filipina hari ini dengan menewaskan pemain China, Weng Hong Yang, sekali gus menempah tiket ke pentas final kejohanan itu, esok.

Dalam aksi separuh akhir di Kompleks Sukan Muntinlupa petang ini, Zii Jia hanya memerlukan 36 minit untuk mengetepikan cabaran Hong Yang, dengan keputusan 21-11, 21-19.

Zii Jia selaku pemain pilihan ketiga kejohanan, akan membuat perhitungan menentang pemain Indonesia Jonatan Christie yang terdahulu menewaskan rakan senegaranya Chico Aura Dwi Wardoyo 21-9, 18-21, 21-16, juga dalam pentas separuh akhir petang ini.

Sementara itu, harapan beregu lelaki negara Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani untuk melangkah ke pentas final tidak kesampaian, apabila disingkirkan rakan senegara Aaron Chia-Soh Wooi Yik, 13-21, 15-21.

Aaron-Wooi Yik yang merupakan pemain pilihan kelima kejohanan, hanya mengambil masa 29 minit untuk menyingkirkan pemain pilihan kelapan itu sekali gus, melayakkan diri ke final.

Gandingan itu dijangka berdepan beregu Indonesia, Fajar Alfian-Muhammad Rian Ardianto atau Pramudya Kusumawardana-Yeremia Erich Yoche Yacob Rambitan, yang turut bertarung pada peringkat separuh akhir petang ini.





Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan