Header Ads

ads header

Flash News

Ratu Elizabeth II meninggal dunia


Ratu Elizabeth II, raja paling lama berkhidmat di UK, telah meninggal dunia di Balmoral pada usia 96 tahun, selepas memerintah selama 70 tahun
.

Dia meninggal dunia dengan aman pada petang Khamis di estet Scotlandnya, tempat dia menghabiskan sebahagian besar musim panas.

Ratu naik takhta pada tahun 1952 dan menyaksikan perubahan sosial yang besar.

Anak lelakinya Raja Charles III berkata kematian ibu tercintanya adalah "saat kesedihan yang besar" baginya dan keluarganya dan kehilangannya akan "sangat dirasai" di seluruh dunia.

Dia berkata: "Kami sangat berduka atas pemergian seorang raja yang dihormati dan seorang ibu yang sangat disayangi.

"Saya tahu kehilangannya akan sangat dirasai di seluruh negara, alam dan Komanwel, dan oleh ramai orang di seluruh dunia."

Semasa tempoh berkabung yang akan datang, dia berkata dia dan keluarganya akan "dihiburkan dan dikekalkan oleh pengetahuan kami tentang rasa hormat dan kasih sayang yang mendalam di mana Permaisuri disandang secara meluas".

Raja dan isterinya, Camilla, kini Permaisuri Permaisuri, akan kembali ke London pada hari Jumaat, kata Istana Buckingham. Beliau dijangka berucap di hadapan negara pada hari Jumaat.

Orang-orang diraja kanan telah berkumpul di Balmoral selepas doktor Ratu menjadi bimbang tentang kesihatannya pada awal hari itu.

Semua anak Ratu pergi ke Balmoral, dekat Aberdeen, selepas doktor meletakkan Ratu di bawah pengawasan perubatan.

Cucunya dan kini pewaris takhta, Putera William, dan abangnya, Putera Harry, turut berkumpul di sana.

Perdana Menteri Liz Truss, yang dilantik oleh Ratu pada hari Selasa, berkata raja adalah batu di mana Britain moden dibina, yang telah "membekalkan kami dengan kestabilan dan kekuatan yang kami perlukan".

Bercakap tentang Raja baru, dia berkata: "Kami menawarkan kesetiaan dan pengabdian kami kepadanya, sama seperti ibunya berbakti begitu banyak, kepada banyak orang, untuk sekian lama.

"Dan dengan berlalunya zaman Elizabeth kedua, kami menyambut era baru dalam sejarah indah negara besar kami, persis seperti yang diingini oleh Yang Mulia, dengan mengucapkan perkataan 'Tuhan selamatkan Raja'."

Uskup Agung Canterbury Justin Welby - pemimpin rohani kepada Gereja England di mana raja adalah gabenor tertinggi - menyatakan "kesedihan yang mendalam".

Beliau berkata "doanya bersama Raja dan Keluarga Diraja".

Tempoh Ratu Elizabeth II sebagai ketua negara merangkumi penjimatan pasca perang, peralihan daripada empayar kepada Komanwel, berakhirnya Perang Dingin dan kemasukan UK ke - dan penarikan diri daripada - Kesatuan Eropah.

Pemerintahannya merangkumi 15 perdana menteri bermula dengan Winston Churchill, lahir pada 1874, dan termasuk Cik Truss, lahir 101 tahun kemudian pada 1975.

Dia mengadakan pertemuan mingguan dengan perdana menterinya sepanjang pemerintahannya.

Di Istana Buckingham di London, orang ramai yang menunggu maklumat terkini mengenai keadaan Ratu mula menangis apabila mendengar kematiannya.

Bendera kesatuan di atas istana diturunkan separuh tiang pada 18:30 BST dan notis rasmi mengumumkan kematian itu disiarkan di luar.

Pada kematian Ratu, Putera William dan isterinya, Catherine, menjadi Duke dan Duchess of Cambridge dan Cornwall.

Ratu dilahirkan Elizabeth Alexandra Mary Windsor, di Mayfair, London, pada 21 April 1926.

Tidak ramai yang meramalkan dia akan menjadi raja tetapi pada Disember 1936 bapa saudaranya, Edward VIII, turun takhta untuk berkahwin dengan warga Amerika yang bercerai dua kali, Wallis Simpson.

Bapa Elizabeth menjadi Raja George VI dan, pada usia 10 tahun, Lilibet, seperti yang dikenali dalam keluarga, menjadi pewaris takhta.

Dalam tempoh tiga tahun, Britain berperang dengan Nazi Jerman. Elizabeth dan adik perempuannya, Puteri Margaret, menghabiskan banyak masa perang di Istana Windsor selepas ibu bapa mereka menolak cadangan mereka dipindahkan ke Kanada.

Selepas mencecah 18 tahun, Elizabeth menghabiskan lima bulan dengan Auxiliary Territorial Service dan mempelajari mekanik motor asas dan kemahiran memandu. "Saya mula memahami esprit de corps yang berkembang dalam menghadapi kesukaran," katanya kemudian.

Melalui perang, dia bertukar surat dengan sepupu ketiganya, Philip, Putera Greece, yang berkhidmat dalam Tentera Laut Diraja. Percintaan mereka berkembang dan pasangan itu berkahwin di Westminster Abbey pada 20 November 1947, dengan putera raja mengambil gelaran Duke of Edinburgh.

Dia kemudiannya menyifatkan dia sebagai "kekuatan dan tinggal saya" melalui 74 tahun perkahwinan, sebelum kematiannya pada 2021, berusia 99 tahun.


Anak lelaki pertama mereka, Charles, dilahirkan pada tahun 1948, diikuti oleh Puteri Anne, pada tahun 1950, Putera Andrew, pada tahun 1960, dan Putera Edward, pada tahun 1964. Di antara mereka, mereka memberikan ibu bapa mereka lapan cucu dan 12 cicit.

Puteri Elizabeth berada di Kenya pada tahun 1952, mewakili Raja yang sakit, apabila Philip menyampaikan berita bahawa bapanya telah meninggal dunia. Dia segera kembali ke London sebagai Ratu baharu.

"Semuanya adalah jenis yang sangat tiba-tiba untuk mengambil dan membuat kerja terbaik yang anda boleh," katanya kemudian teringat.

Elizabeth dinobatkan di Westminster Abbey pada 2 Jun 1953, berusia 27 tahun, di hadapan penonton TV yang dirakam pada masa itu dianggarkan lebih daripada 20 juta orang.

Dekad berikutnya akan menyaksikan perubahan besar, dengan berakhirnya Empayar British di luar negara dan Swinging '60-an menghapuskan norma sosial di rumah.
Elizabeth memperbaharui monarki untuk zaman yang kurang dihormati ini, melibatkan diri dengan orang ramai melalui walkabout, lawatan diraja dan kehadiran di acara awam.

Komitmennya kepada Komanwel adalah berterusan - dia melawat setiap negara Komanwel sekurang-kurangnya sekali.

Tetapi terdapat tempoh kesakitan peribadi dan awam.

Pada tahun 1992, "annus horribilis" Ratu, kebakaran memusnahkan Istana Windsor - kediaman peribadi serta istana yang bekerja - dan tiga perkahwinan anak-anaknya musnah.

Selepas kematian Diana, Puteri Wales, dalam kemalangan kereta di Paris pada tahun 1997, Ratu mendapat kritikan kerana kelihatan enggan memberi respons secara terbuka.

Terdapat persoalan tentang kaitan monarki dalam masyarakat moden.

"Tiada institusi... harus mengharapkan untuk bebas daripada penelitian mereka yang memberikan kesetiaan dan sokongan mereka, apatah lagi mereka yang tidak," akuinya.

Sebagai seorang puteri berusia 21 tahun, Elizabeth telah berikrar untuk menumpukan hidupnya untuk berkhidmat.

Mengingat kata-kata itu beberapa dekad kemudian, semasa Jubli Peraknya pada tahun 1977, dia mengisytiharkan: "Walaupun ikrar itu dibuat pada zaman salad saya, ketika saya hijau dalam penghakiman, saya tidak menyesal atau menarik balik satu perkataan pun."

Komitmen yang sama untuk berkhidmat telah dibuat 45 tahun kemudian dalam surat terima kasih kepada negara pada hujung minggu Jubli Platinumnya pada bulan Jun.

Pencapaian itu disambut dengan gabungan upacara kenegaraan dan perayaan berwarna-warni bagi semua perkara Inggeris, serta pesta jalanan yang meriah.

Walaupun kesihatan Ratu menghalangnya daripada beberapa peristiwa, dia berkata: "Hati saya bersama kamu semua."

Seketika disambut dengan sorakan daripada orang ramai di Pusat Beli-belah, dia telah disertai oleh tiga generasi keluarganya di balkoni Istana Buckingham untuk perlawanan akhir pertandingan.
Raja Charles, berusia 73 tahun, menjadi ketua negara di 14 alam Komanwel.

Dia dan isterinya, Camilla, berada di Balmoral bersama adik-beradiknya, Puteri Anne, dan Putera Andrew dan Edward.

Mereka ditemani oleh isteri Edward, Sophie, serta Putera William dan Harry.

Isteri William, Catherine, kekal di Windsor bersama anak-anak mereka - George, Charlotte dan Louis - kerana ia merupakan hari penuh pertama mereka di sekolah baharu.

Keluarga Diraja kini telah memasuki tempoh berkabung. Pada hari-hari mendatang, banyak kehidupan negara akan ditangguhkan.

Penglibatan rasmi akan dibatalkan dan bendera kesatuan akan dikibarkan separuh tiang di kediaman diraja, bangunan kerajaan, di seluruh Angkatan Tentera dan di jawatan UK di luar negara.

Ahli Parlimen akan memberi penghormatan kepada Ratu dan mengangkat sumpah kepada Raja Charles.

Akan ada bunyi loceng gereja dan tabik hormat sambil pertubuhan dan badan amal tempatan dan nasional mengatur cara untuk memberi penghormatan, dengan acara peringatan dan buku takziah.

Pengebumian negeri untuk Permaisuri dijangka dalam dua minggu akan datang.

Pemimpin asing telah memberi penghormatan kepada Ratu, dengan Presiden AS Joe Biden mengimbas kembali bagaimana dia berdiri dalam solidariti dengan AS dalam "hari paling gelap" mereka selepas serangan pengganas 9/11.

Bagi presiden Perancis, Emmanuel Macron, dia adalah "Ratu yang baik hati" dan "kawan Perancis".

Bagi Justin Trudeau, perdana menteri Kanada, Ratu adalah seorang yang tetap dalam kehidupan rakyat Kanada dan salah seorang daripada "orang kegemarannya di dunia".

Laporan oleh George Bowden, Marie Jackson dan Sean Coughlan, wartawan diraja.

Sumber | BBC 

1 ulasan:

  1. Testimoni saya tentang bagaimana saya menjadi ahli Illuminati. Saya ingin tahu orang yang ingin menyertai Illuminati hebat sebagai ahli hebat Illuminati yang mahukan saya sebagai ahli hebat. Namanya ialah Lord Felix Morgan. Bantu saya memulihkan hidup saya dari peringkat kematian. Dilepaskan selepas kira-kira 5 tahun dan enam bulan. Selepas dikhianati oleh begitu ramai ahli Illuminati. Selama bertahun-tahun saya putus asa dan kewangan di lapangan. Tetapi pada suatu hari ketika melayari internet, saya terjumpa posting Ahli Besar Illuminati Lord Felix Morgan dan mengatakan bahawa jika anda adalah salah seorang ahli Illuminati yang hebat, anda boleh menjadi terkenal, kaya dan berjaya dalam hidup. Saya menghubunginya dan saya menerangkan segala-galanya kepadanya dan dia mengesyorkan pendaftaran yang digunakan dan saya membayar ahli besar untuk memulakan saya dan saya telah dimulakan ke dalam World Order of the Illuminati. Selepas itu, mereka memberi saya semua garis panduan dan memberitahu saya bahawa selepas permulaan ahli baharu akan diberi ganjaran wang tunai $1,000,000. Dengan bantuan Lord Felix Morgan. Saya telah dimulakan sepenuhnya sebagai ahli penuh Illuminati. Jika nasihat anda ialah anda pernah mencuba penipu sebelum ini atau sedang, terpulang kepada saya untuk membantu anda menyertai jadi cuba Lord Morgan. Ini adalah peluang terbaik anda untuk menjadi apa yang anda inginkan dalam kehidupan masa depan anda. Hubungi beliau melalui WhatsApp +2348055459757 atau e-mel: Illuminatiofficial565@gmail.com

    BalasPadam