Header Ads

ads header

Flash News

1 Daripada 10 Janji Kerajaan PH Di”capati” - Tunggu 9 Lagi


GST tidak akan dimansuhkan dalam tempoh 100 hari kata Tan Seri Zeti Akhtar Aziz, Ahli Council of Elders. 1 dari 10 Janji 100 hari Manifesto PH hampir pasti tidak ditunaikan. Kenyataan ini juga bukan dibuat oleh Menteri Kewangan yang dinamakan oleh Perdana Menteri.

Khairul Ryezal dalam blognya berkata rakyat yang mengundi PH berangan GST dimansuhkan segara selepas PH menang. Rupanya tidak. Kemudian ada yang kata tunggulah, GST akan dimansuhkan dalam tempoh 100 hari. Rupanya itu pun tidak. Ahli Council of Elders kata hanya kaedah hapuskan GST akan diumumkan dalam tempoh 100 hari. Pemansuhan GST hanya selepas 100 hari.
Sebenarnya, mudah saja kalau Kerajaan hendak tunai janji mansuhkan GST yang ada di dalam manifesto PH PRU14. Perdana Menteri atau ahli Council of Elders boleh istihar segera kadar GST adalah 0%, sementara menunggu kaedah lain yang terbaik, Tidak perlu tunggu 100 hari atau memberi apa-apa alasan. Itupun kalau Kerajaan jujur hendak tunaikan janji.

Kalau tak mansuh pun Kerajaan Harapan boleh berkata GST turun kepada 2%. Jadi tak perlu ubah apa-apa. Mesin atau apa-apa makenisme yang sudah ada diteruskan. Kalau kalau 0% menyusahkan... apa macam.

TAPI SEBENARNYA KERAJAAN HARAPAN PUN TERLIUR JUGA DENGAN 42B SETAHUN TU... BEKAS PENYAMUM.. TAK BOLEH LIHAT DUIT, macam anjing kalau tak boleh makan taik, bau pun sudah cukup.

SemutApi @ FireAnt
http://semutapi-fireants.blogspot.com/
 


......
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
https://telegram.me/mindarakyat
https://www.facebook.com/Mindarakyat

6 ulasan:

 1. Aku dah agak pun,tapi 5 tahun tak lama,Sekarang ni kerajaan patut takut gan rakyat bukan rakyat takut gan kerajaan

  BalasPadam
 2. Betul,terus umum caj 6% kepada 0%,sementara kajian pemansuhan selesai.

  BalasPadam
 3. Kalau nak ganti GST dengan satu cukai baru contohnya cukai yang 'tak ada di mana-mana negara' -- NACT -- mungkinlah perlu masa, tapi kalau setakat nak hapus GST dan nak ganti dengan SST tak ada keperluan untuk tunggu2 pun. Alasan.

  BalasPadam
 4. yg hairan mrk ni begitu berminat unt GST turun semata-mata sbb janji pilihanraya bukan krn GST tu membebankan.Klu mrk fikir GST membebankan sepatutnya mrk telah perjuangkan sejak dulu lagi.Jadi sakit hati punca segala hal..syabas Melayu

  BalasPadam
 5. saya kalau membeli tanpa gst rasa macam pakai spender tak pakai seluag baik naikkan gst selepas 1000 hari mansuh amacam ada brann..

  BalasPadam