Header Ads

ads header

Flash News

Bloomberg mengkritik Lim Guan Eng kerana tidak menjaga ekonomi negara


Sebagai menteri kewangan, beliau perlu faham bahawa semua ucapan beliau akan menjadi polisi negara. Semua fakta yang keluar daripada mulut beliau sentiasa menjadi bahan untuk dianalisa oleh para pelabur asing. Beliau tidak boleh memberi kenyataan negatif tentang ekonomi negara.

Akibat kenyataan pasal hutang negara yang tidak tepat, pada awalnya diumumkan RM1 trillion, kemudian dibetulkan dengan pengumuman hutang negara sebenar adalah RM 686.8 billion sahaja.

Natijahnya sekarang, berbilion-biliion duit yang sepatutnya dilaburkan di negara kita telah dibawa keluar. Ini kerana pelabur tidak suka pada ketidaktentuan .

Bloomberg menasihati, menteri kewangan tugasnya adalah untuk meyakinkan pelabur, supaya tidak lari dari negara kita.

"But for the finance minister to pursue that goal at the expense of his day job – of keeping the economy in good shape, and investors reassured – would be inexcusable." - Bloomberg


......
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
https://telegram.me/mindarakyat
https://www.facebook.com/Mindarakyat

9 ulasan:

 1. Bila disebut "Malaysia BANKrap" maka adalah jadi tugasan MOF1 dan MOE1 untuk buat kerja2 yang patut, bukan buat tudingan jari. Kerja boleh selesai masalah, tuding-tuding jari hanya tambah masalah. Masalah sudah banyak usah tambah lagi masalah kalau tak mahu ramai-ramai yang berdepan masalah suarakan masalah secara tak berhemah.

  BalasPadam
 2. menteri pasola kerajaan pohon pinang

  BalasPadam
 3. Dia bercakap mcm pembangkang komplen sana sini. Jadi pemimpin perlu wisdom.Ini Malaysia,bukan Penang.

  BalasPadam
 4. Memalukan dan merugikan negara melantik orang yg ada kes rasuah sebagai mof.stop complaining n start working dude.No more sandiwara.

  BalasPadam
 5. rupanya menteri dap ni bodoh..

  BalasPadam
 6. "saya tidak tahu, saya bukan broker saham"- Jawapan menteri kewangan bila diajukan perkara ini.
  Memang LGE bukan broker saham, semua org tahu. Tapi pemikiran kena tajam lah. Sekarang LGE sudah jadi kerajaan, bukan lagi pembangkang. Kena tukar
  lah mindset.

  BalasPadam
 7. Bila bagi jawatan pada kera dapat bunga beginilah

  BalasPadam
 8. Baru tahu dpt menteri kewangan baru haha. Tak apa, walau apa pun kenyataan yg keluar namun jawatan menteri kewangan tetap kena pegang spya duit dpt disalur kpd dapigss nanti.

  BalasPadam
 9. Ni la mentaliti PH... tuding sana tuding sini... buat press syok sendiri, agak2 la madhir menyesal tak lantik budak sekolah ni jadi MOF... dia masih terbawak2 mentaliti sebagai opposition walaupun sudah memerintah... cuba tengok negeri Kelantan dan Tetengganu bagaimana mereka mentadbir negeri? Lancar tanpa menuding kerajaan dulu buat ini tak betul, buat itu tak betul...

  Perkara tuding menuding tu hanya alat perang PRU yg sepatutnya dah dilucutkan selepas PRU tamat... tahniah pada PAS dengan BPMS.

  Tujuan kita masuk PRU adalah ingin membetulkan kesalahan KERAjaan yang terdahulu bukannya mencari salah mereka...

  Kalau beginilah PH memerintah... kita tengoklah PRU 15 nanti adakah mereka masih berada ditampuk pemerintahan

  BalasPadam