Header Ads

ads header

Flash News

DAP King Maker Sebenar?


Mengapa Lim Guan Eng dilantik juga sebagai Menteri Kewangan dalam keadaan dia ada kes penyelewengan yang belum selesai? Adakah DAP telah mendesak dan menekan Mahathir agar Setiausaha Agungnya itu diberi jawatan tersebut setelah meninggalkan posisi penting di Pulau Pinang?

Tidak mustahil Lim Guang berkeras mengatakan bahawa dia dikhianati oleh regim BN. Bukahkah sebelum ini dia juga berkeras mengatakan dia tidak bersalah dalam kes pembelian banglo mewah di bawah harga pasaran dan penukaran status tanah pertanian kepada tanah kediaman.

Bukan sekadar dilantik menjadi menteri kewangan, malah kemungkinan kesnya ditarik balik sukar ditolak. Mengapa seorang peguam jenayah, N Sivanathan  berkata bahawa Peguam Cara Negara Datuk Engku Nor Faizah Engku Atek boleh menarik balik pertuduhan rasuah terhadap Lim atau memohon pelepasan tanpa dibebaskan? 

Apakah ini satu episod daripada sandiwara politik? Sebelum ini bukankah Mahathir berkata Lim tak akan dilantik sehingga kesnya selesai? Tiba-tiba dilantik juga. Apa yang berlaku dalam mesyuarat pimpinan PH sebenarnya?

Penulis nampak semuanya kerana DAP menjadi kingmaker dalam PH. Beranikah Mahathir atau PH menyanggah kemahuan DAP dalam keadaan DAP ada 42 kerusi Parlimen? Pastinya tidak. Maka tunggulah DAP akan terus membuat onar demi Malaysian Malaysianya. BN sebagai ketua pembangkang baru nampaknya belum petah bersuara. Merana.

BayangDiAir18/5/2018


......
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
https://telegram.me/mindarakyat
https://www.facebook.com/Mindarakyat

3 ulasan:

  1. Apa2 pun yg penting sokongan rakyat utk gulingkan najibs tlh berjaya, soal perbincangan dalaman adalah diantara parti2 komponen PH yg tlh membuat aku janji MOU dgn dapigs iaitu "SETUJU UTK SETUJU", sekiranya tdk setuju maka automatik terkeluar drp PH haha. Siapa yg bijak sebenarnya? LGE tlh cakap bhw melayu bangsa yg bodoh. Kita boleh perintah mereka semua utk 200 tahun lg.

    BalasPadam
  2. Bila lawan defensif jangan 'dedah' semua. Simpan sedikit untuk komdian hari.

    BalasPadam
  3. Tak perlu dikesal barang dah berlaku.Kita lihat saper yg kena.PAS tawarkan calun india cina,158 kerusi melebihi simple maj solid,masih tak sudi menyokong. Bentuk kabinet pun mudah satu,dua parti jer.

    BalasPadam