Header Ads

ads header

Flash News

Kumpulan Liberal tekan Mahathir-Anwar Jangan Islamik


PETALING JAYA: Tawfik Ismail, anak sulung bekas timbalan perdana menteri era 70-an, Tun Ismail Abdul Rahman, bimbang kerjasama baru antara Tun Dr Mahathir Mohamad dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menghidupkan semula pendekatan Islam versi mereka yang menurutnya “melemaskan”.

Bercakap kepada FMT, beliau mempersoalkan gesaan Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) yang meminta Anwar menyelesaikan perjuangannya membawa wawasan Islam demokrat.

Tawfik menyifatkan amalan Islam dibawa Dr Mahathir dan Anwar ialah “Islamofascism”, yang ditonjolkan ketika mereka berdua masing-masing perdana menteri dan timbalan perdana menteri 2 dekad lalu.

Rabu lepas, presiden Abim, Mohamad Raimi Abdul Rahim memberitahu FMT, Anwar merupakan antara pemimpin Islam awal yang mengetengahkan idea tentang kesesuaian Islam dengan masyarakat majmuk dan keserasian ajarannya dengan cita-cita demokrasi.

Tawfik yang sering mengkritik Dr Mahathir dan pernah menjadi ahli Parlimen Barisan Nasional di Sungai Benut antara 1986 ke 1990, berkata Raimi silap dalam mengusulkan bahawa pendekatan Islam Anwar adalah sesuai.

Menurutnya, Malaysia masih lagi menderitai kesan percubaan gabungan Mahathir-Anwar untuk menjadi “lebih Islam” daripada PAS.

“Mahathir-Anwar bertindak terlalu jauh dengan dasar ‘Penerapan Nilai-nilai Islam’ mereka,” katanya merujuk dasar rasmi pentadbiran BN pada era 80-an.

“Ia mengelirukan. Mereka menubuhkan institusi seperti Institut Kefahaman Islam Malaysia dan Biro Tata Negara, yang menerobos masuk ke dalam kehidupan peribadi orang ramai dan menjadikan dosa peribadi sebagai jenayah.

“Ini membunuh kreativiti dan kebebasan berfikir orang Melayu dan melahirkan sikap bergantung kepada individu tertentu.”

Beliau berkata, sebarang usaha untuk mengetengahkan prinsip Islam sebagai nilai yang boleh diamalkan semua hendaklah dihadkan di peringkat negeri.

“Abim perlu menjual idea mereka kepada negeri-negeri. Di situlah tempat agama.

“Kita ada agama lain selain Islam yang diamalkan dalam negara ini. Kita ada ahli Parlimen daripada pelbagai kepercayaan. Oleh sebab itu dan atas kepentingan keharmonian, kerajaan persekutuan mesti bersifat sekular, mentadbir dengan adil untuk semua.”

Tawfik bertanyakan pendirian parti komponen Pakatan Harapan (PH) di Sabah dan Sarawak berkaitan haluan Islam di bawah Dr Mahathir dan Anwar.

“Bila mereka membawa Mahathir ke dalam PH, apakah mereka lupa bahawa Islamofasisme merupakan ciri pentadbiran Mahathir-Anwar dahulu?”

Beliau juga menolak pendangan kumpulan Islam yang mendakwa Islamisasi hanya melibatkan orang Islam.

“Keghairahan beragama merupakan faktor penting yang menghalang orang Melayu mencapai potensi sebenar mereka.”

Sementara itu, peguam aktivis, Nik Elin Rashid berkata, Dr Mahathir dalam catatan terbaru di laman blog beliau menyebut tentang keperluan melihat semula Islam berdasarkan al-Quran dan hadis terpilih.

“Saya harap ini bermakna kurangnya pergantungan kepada tafsiran berdasarkan hukum-hakam yang menghalang nasionalisme progresif dan perpaduan dalam masyarakat berbilang kamu, dan fokusnya hendaklah ke arah mewujudkan persefahaman antara agama,” katanya.


......
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
https://telegram.me/mindarakyat
https://www.facebook.com/Mindarakyat

4 ulasan:

 1. Subhanallah,moga2 dapat hidayah mereka ini. Bagaimana mungkin agama Islam dikatakan menyekat potensi bangsa Melayu. Ingatlah mati itu pasti..

  BalasPadam
 2. bila dah kojol nti barulah dia tau

  BalasPadam
 3. Ekonomi bolelah berbagai versi

  Pentadbiran bolehlah berbagai versi

  Cukai bolehlah berbagai versi

  BalasPadam
 4. lupa laaaaa.. projek quran kena terjemah semula bila nak on balik....

  BalasPadam