Header Ads

ads header

Flash News

Ramkarpal Singh tegur pendirian Harapan dalam isu lompat parti


Ramkarpal Singh dikenali sebagai seorang yang tegas dengan prinsip telah melihat tidak sampai seminggu Harapan telah mula mengadai prinsip asas perjuangannya. Kecewa dengan sikap pimpinan tertinggi parti Harapan Ramkarpal telah membuat satu kenyataan media bahawa pembelotan kerajaan negeri dan parlimen Barisan Nasional (BN) kepada kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang baru dicatatkan adalah tidak senonoh dan tidak patut dikecualikan.

Mari kita lihat kenyataan asal Ramkarpal Singh.

PERNYATAAN MEDIAPembelotan kerajaan negeri dan parlimen Barisan Nasional (BN) kepada kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang baru dicatatkan adalah tidak senonoh dan tidak patut dikecualikan.
Dengan penghormatan yang paling besar, pembaharuan yang benar yang perlu diwujudkan oleh PH dalam pencariannya untuk menyelamatkan Malaysia semestinya tidak mengecualikan wakil BN itu kerana mereka adalah orang yang menyokong dan menyokong rejim di bawah bekas Perdana Menteri Najib Razak yang PH akhirnya tercampak.
Wakil BN sedemikian terlibat dalam salah urus negara di bawah BN yang sebenarnya mengapa pembaharuan amat diperlukan sekarang.
Selain itu, kemasukan wakil BN ke PH akan menyaksikan hakisan pengundi di kalangan pengundi PH kerana mereka mengundi untuk perubahan yang akan teruk terjejas sekiranya wakil BN dibenarkan menyertai PH.
Pilihan dan keyakinan pengundi kita adalah yang paling penting dan harus dihormati.
Saya yakin bahawa kita mempunyai bilangan yang mencukupi dan berkaliber di kalangan kita sekarang tanpa perlu mencapai majoriti dua pertiga di Parlimen melalui pembelotan BN.
Dengan kerja keras dan ketekunan, saya tidak ragu-ragu bahawa PH akan mencapai majoriti dua pertiga yang sah di GE15.
Kerajaan PH yang baru harus mencontohi pendirian anti-hop yang diambil oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang apabila ia memperkenalkan undang-undang anti-hop yang pertama di negara ini pada tahun 2012 di mana anggota Dewan Undangan Negeri mesti mengosongkan kerusinya jika dia meletakkan jawatan, diusir dari
atau berhenti menjadi ahli parti bahawa dia dipilih sebagai calon (dengan beberapa pengecualian).Negara ini harus dibersihkan dari hukuman enam dekad pemerintahan BN. Adalah penting bagi BN untuk ditolak sepenuhnya untuk mencapai matlamat ini dan kepimpinan PH perlu mempertimbangkan semula dengan serius menghindari pembelotan tersebut.
Bertarikh 12 Mei, 2018.
RAMKARPAL SINGH
AHLI PARLIMEN
BUKIT GELUGORPARTI TINDAKAN DEMOKRATIK

......
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
https://telegram.me/mindarakyat
https://www.facebook.com/Mindarakyat

Tiada ulasan