Header Ads

ads header

Flash News

Selangor nampak tenang tapi bergolak dalaman


Menteri Besar Selangor yang baharu mungkin akan dilantik selepas sambutan Aidilfitri, bulan depan kata Azmin Ali. Ini menimbulkan tanda tanya kenapa mengambil masa yang lama.

Ada dua isu iaitu pertama wujud perempuatan antara tiga nama Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang mewakli 3 kem.

Kedua ada cadangan jawatan menteri besar akan diberikan kepada rakan Harapan bukan PKR.

Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Tua yang juga anggota Exco kerajaan negeri, Amirudin Shari menjadi ‘pilihan’ Mohamed Azmin sebagai calon untuk menggantikan tempatnya sebagai menteri besar, namun pada masa sama kredibiliti seorang lagi ADUN yang turut disebut-sebut sebagai calon menteri besar, Dr. Shaharuddin Badaruddin tidak boleh dipertikai.

ADUN Seri Setia itu yang juga anggota Exco baharu dikatakan mempunyai hubungan agak rapat dengan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sejak kedua-duanya bergiat aktif dalam Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) lagi.

Amirudin tidak dinafikan masih muda dan berpengalaman dalam kerajaan negeri selepas dilantik sebagai Exco untuk penggal kedua, namun orang lebih nampak beliau sebagai ‘orang Azmin’ dan beliau juga berasal dari Johor.

Cuma pengalaman daripada segi dalam organisasi dan parti rasa tidak ada masalah untuk Dr. Shaharuddin yang merupakan anak jati Selangor. Beliau berpengalaman dalam PKR sebagai naib presiden dan dari segi diplomasi, beliau boleh jadi ‘jambatan’ antara parti-parti dalam PH selain mampu jalin hubungan baik dengan gerakan-gerakan sivil hasil pengalaman beliau sebagai aktivis ABIM.

Bagaimanapun, nasib calon-calon tersebut sama ada terpilih menjadi Menteri Besar bukan bergantung kepada soal rapat dengan Mohamed Azmin atau tidak kerana suasana dalaman PKR sudah berubah sejak Penasihat parti itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim bebas daripada penjara.

Ini kerana selain penerimaan oleh Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, restu keluarga Anwar dilihat bakal menjadi antara penentu sebenar siapa bakal Menteri Besar Selangor yang baharu.

Jika perkara ini tidak bijak diselesaikan dia akan menjadi "takik" dalam PKR. Lubang lemah (takik) ini akan menjadikan suatu sebab sesuatu kekuatan boleh rosak dalam masa yang sangat cepat.......
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
https://telegram.me/mindarakyat
https://www.facebook.com/Mindarakyat

1 ulasan: