Header Ads

ads header

Flash News

670 Bakal Mahasiswa Terima Bantuan Yayasan Terengganu


KEMAMAN – Seramai 670 bakal mahasiswa di Parlimen Dungun dan Kemaman menerima bantuan persediaan berjumlah RM418,500 daripada Yayasan Terengganu hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita dan Keluarga dan Perpaduan Nasional Negeri Terengganu, Hanafiah Mat berkata daripada jumlah itu, Yayasan Terengganu menyerahkan RM217,250 kepada Parlimen Kemaman untuk 335 bakal mahasiswa yang mengikuti kursus diploma dan matrikulasi.

Sebanyak RM201,250 pula untuk 335 bakal mahasiswa di Parlimen Dungun, “Tahun ini, sebanyak RM20 juta diperuntukkan untuk bantuan ini. Sejak dimulakan pada 2006 hingga 2017, seramai 272,159 orang telah mendapat manfaat daripada bantuan sebanyak RM202,599,150,” katanya pada majlis penyampaian Bantuan Persedian Yayasan Terengganu di Peringkat Matrikulasi, Asasi dan Diploma di Sekolah Menengah Imtiaz Yayasan Terengganu di sini, hari ini.

Menurutnya bantuan itu dapat meringankan beban mereka dalam menyediakan kos persediaan kelengkapan atau membayar yuran mendaftar di Institut Pengajian Tinggi (IPT).

Sementara itu, Muhammad Hariz Azfar Azhari, 18, berkata dengan bantuan itu, beliau dapat membuat persiapan mendaftar kursus kejuruteraan di Universiti Teknologi Mara (UiTM).

“Saya menerima sebanyak RM500…saya rasa gembira kerana dapat menggunakannya untuk membeli barangan persiapan,” katanya.

Nur Farihin Shukri, 18, yang menerima tawaran kursus asasi sains di sebuah IPT di Selangor juga gembira dengan bantuan itu. – BERNAMA


......
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
Whatsapp MR
Telegram MR
Facebook MR

# Boleh pilih (klik) nak komen guna facebook atau blogger

1 ulasan:

 1. Tahniah.
  Moleklah Terengganu.

  Kerajaan Pakatan Kafir kerja cantas sana sini.

  Kerajaan PAS pula memberi sana sini.

  Mahathir dalam lagi 5 tahun nyanyuklah dia. Diganti dengan Anwar Ibrahim yang memang lagi teruk dan lidah bercabang.

  BalasPadam