Header Ads

ads header

Flash News

Dah 4 tahun ahli politik, kerabat monopoli ubat berbilion ringgit


PETALING JAYA: Satu pendedahan yang terperinci dan mengejutkan tentang bagaimana syarikat yang dikaitkan dengan ahli politik yang rapat dengan kerajaan dulu mengawal bekalan ubat bernilai berbilion ringgit, memberikan mereka monopoli yang mungkin menjadi faktor peningkatan kos ubat-ubatan yang dibekalkan ke hospital dan klinik kerajaan seluruh negara.

Dokumen 12 halaman yang dilihat FMT, yang dihantar ke Menteri Kesihatan Dzulkefly Ahmad hari ini, mengesahkan kenyataannya minggu lepas yang mengatakan gergasi farmaseutikal Pharmaniaga tidak memonopoli bekalan ubat-ubatan seperti yang diperkatakan orang-ramai.

Sebaliknya, dokumen itu menyenaraikan 20 syarikat dengan kaitan kepada ahli politik ternama, termasuk bekas menteri daripada pimpinan tertinggi Umno.

Syarikat-syarikat terlibat, yang memainkan peranan sebagai “ejen tender” dalam tempoh 4 tahun antara 2013 dan 2016 meraih kontrak-kontrak bernilai RM3.7 bilion.

Ejen-ejen tender itu, menurut dokumen tersebut, bertindak bagi pihak lebih 70 syarikat farmaseutikal, yang semuanya hanya menggunakan “ejen tender yang sama yang ada kaitan dengan sebilangan pegawai kerajaan”.

“Sebabnya jelas, tidak lain dan tidak bukan ianya rasuah,” kata dokumen itu.

Pemerhatian FMT mendapati sebanyak RM1.4 bilion, atau kira-kira 38%, pergi ke 1 syarikat yang dimiliki oleh bapa saudara kepada seorang bekas menteri dan ahli politik Wanita Umno.

Beberapa watak lain dengan kaitan kepada syarikat-syarikat terlibat termasuk ahli kerabat diraja, bekas pegawai tinggi Felda, bekas duta ke Amerika Syarikat, bekas pegawai Kementerian Kesihatan dan bekas menteri Wilayah Persekutuan yang tewas pada pilihan raya baru-baru ini.

Difahamkan bekalan ubat kepada kerajaan oleh syarikat farmaseutikal antarabangsa dilakukan melalui syarikat-syarikat subsidiari melalui proses tender.

Menjelaskan proses itu, pengadu berkata “ejen tender” dilantik oleh syarikat-syarikat farmaseutikal antarabangsa.

“Syarikat-syarikat farmaseutikal antarabangsa berpakat sulit dengan ejen tender untuk mengatur bidaan.

“Apabila mereka enggan membekalkan atau berurusan dengan penjual dan ejen tender lain, syarikat-syarikat farmaseutikal antarabangsa itu menganugerahkan ejen-ejen tender suatu monopoli, dan dengan itu memastikan kemenangan automatik dalam satu-satu tender,” kata pengadu, yang identitinya dirahsiakan.

“Syarikat asing tidak boleh terlibat secara langsung dalam tender kerajaan tetapi mesti melalui pengedar, penjual atau ejen tender tempatan.

“Apabila Kementerian Kesihatan mengeluarkan satu tender pemerolehan, syarikat-syarikat farmaseutikal antarabangsa akan mengambil ejen tender Bumiputera untuk membida tender mengukit spesifikasi tender itu,” kata dokumen itu.

Pengadu menjelaskan ejen tender dibayar komisyen pada peratusan tertentu berdasarkan setiap tender yang dimenangi, dan meraih untung bersih kerana mereka tidak mengendalikan pemasaran, logistik atau aktiviti pengedaran.

“Daripada seawal-awal 2011 hingga sekarang, syarikat-syarikat farmaseutikal antarabagsa merasuah pegawai kerajaan tinggi/ahli politik untuk membantu mendapatkan atau mengekalkan perniagaan di Malaysia lalu menyalahi Akta Amalan Rasuah Asing (FCPA) Amerika Syarikat.

“Bayaran rasuah ini disembunyikan sebagai bayaran komisyen kepada ejen-ejen tender,” tambahnya.

Dzulkefly ketika dihubungi FMT berkata pejabatnya sedang meneliti dokumen ini.


......
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
Whatsapp MR
Telegram MR
Facebook MR

# Boleh pilih (klik) nak komen guna facebook atau blogger

3 ulasan:

 1. Power corrupts absolute power corrupt absolutely.

  Yang lama sudah pun berakhir, tapi yang belum pun bermula ialah pendekatan yang BARU.

  Ya, yang BARU inilah yang akan dipantau untuk melihat sama ada ianya benar2 akan mengkuburkan pendekatan yang lama dan buat yang baru.

  Atau pun yang BARU itu hanya indah khabar dari ropa.

  BalasPadam
 2. Sejak 2011 lagi atau sudah pasti lagi awal drp itu....
  Tun m x tahu langsung kan...kahkahkah...what a joke

  BalasPadam
 3. Pemerolehan kerajaan sepatutnya membimbing pasaran ke arah 'bekalan mengatasi permintaan' agar dengan itu pihak swasta mendapat faedah: mendapat bekalan pada harga yang benar2 kompetitif.

  Bila pemerolehan ada unsur2 kronism dan rasuah, ia secara tidak langsung memanipulasi pasaran ke arah 'permintaan mengatasi bekalan' dan ini secara tidak langsung mendedahkan pihak swasta kepada harga bekalan yang jauh lebih tinggi daripada yang sepatutnya.

  Harap2 Menteri Kesihatan beri perhatian serius dalam aspek ini supaya Skim Pedulisihat yang akan dilancarkan dapat memberikan impak positif yang maksima.

  BalasPadam