Header Ads

ads header

Flash News

Kerajaan perlu kawal kritikan secara terbuka


KOTA BHARU: Kerajaan perlu mengambil tindakan tegas dalam menangani penularan kritikan terbuka terutama terhadap raja-raja Melayu, kata Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Tuan Ibrahim berkata ia mesti dibendung dari peringkat awal bagi mengelak tercetusnya polemik dalam masyarakat.

“Saya tengok asas kepada Malaysia Baru ini adalah kebebasan media. Kita akui perlunya ada kebebasan media tapi bukan bebas mutlak, (tapi) bebas yang mesti dikawal. Kalau bebas mutlak ia akan merosakkan negara.

“Jadi ada institusi yang kita boleh tegur secara terbuka dan ada yang perlu melalui saluran tertentu. Semua pihak perlu menghormati saluran yang ada,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas meraikan 80 asnaf daripada 17 keluarga yang dibawa membeli-belah kelengkapan Aidilfitri di sebuah pasar raya, hari ini.

Mengulas lanjut, Tuan Ibrahim yang juga anggota Parlimen Kubang Kerian berkata institusi beraja yang diamalkan di negara ini perlu dihormati dan tidak boleh diganggu-gugat oleh mana-mana pihak.

“Kita kena lihat institusi ini asas kepada penyatuan negara kita dan pembentukan negara berdasarkan apa yang ada. Kita minta kerajaan membendung budaya ini, jangan jadi budaya yang akhirnya tak kisah siapa nak kritik, siapa nak ‘complain’, siapa nak tulis apa sahaja.

“Kita minta supaya budaya ini dapat dibendung segera dan pihak yang menghina perlu dibawa ke mahkamah. Itu sepatutnya yang berlaku,” katanya.


......
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
Whatsapp MR
Telegram MR
Facebook MR

# Boleh pilih (klik) nak komen guna facebook atau blogger

1 ulasan:

  1. Tidak semua perubahan adalah baik. Ada yang cuba berubah tapi jadi tidak baik.

    Tidak salah mengkritik tapi perlu adil. Jangan ada niat serong. Jangan ada agenda tersirat.

    Bila sasaran adalah KING SIZE, CASH IS KING, SINGH IS KING, KING AND PAUPER dan TUT IS ALSO A KING, jangan ikut sedap mulut, ikut hemah diri.

    BalasPadam