Header Ads

ads header

Flash News

UMNO diminta contohi semangat juang Pas


 ALOR SETAR - Ahli Umno wajar mencontohi semangat juang Pas yang tidak mudah luntur walaupun bergelar pembangkang sejak sekian lama.

Pengerusi Umno Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah berkata, sebagai parti pembangkang, Umno harus segera belajar menjadi pembangkang yang berkesan dengan menjadikan Pas sebagai contoh terbaik.

Menurutnya, kekalahan lalu bukan menyebabkan Umno hilang segalanya, namun ahli harus bangkit membuktikan parti itu masih miliki kekuatannya.

“Umno dan Pas adalah parti pembangkang, Pas ada pengalaman dan kita kenalah belajar daripada mereka untuk jadi ‘ayam kampung’ yang tak pernah hilang semangat. Jangan terlalu runsing bila kalah sehingga sertai parti lawan,” katanya, ketika berucap pada Mesyuarat Perwakilan Pemuda Umno Bahagian Alor Setar, semalam.

Ahmad Bashah yang juga Ketua Umno Bahagian Alor Setar berkata, walaupun parti masih berkecamuk setelah mengalami kejutan PRU14 lalu, ahli harus meneruskan perjuangan walau dalam apa jua keadaan.

“Ini kali kedua kita jadi pembangkang di Kedah, kita harus terima walaupun masih bersedih namun harus segera bangkit. Pemuda harus terus menjadi harapan bangsa untuk teruskan perjuangan parti. Ada juga yang lari ke parti lawan sebab tiada semangat juang selain mahu cari kepentingan diri,” katanya.  

Menurutnya, keadaan yang berbeza itu akan menyebabkan ahli parti mengubah minda dan persepsi dengan menjadi ‘semak dan imbang’ kepada kerajaan.

“Dulu kita berkuasa, sekarang hilang kuasa, mana yang tidak betul kita harus berani suarakan,” katanya, yang juga ucapan terakhir sebelum mengundurkan diri setelah tidak mempertahankan jawatan pada 30 Jun ini.


MR : Bukan semangat juang sahaja, roh Islam dalam perjuangan PAS perlu untuk UMNO dan buang nasionalisme ke laut....


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

3 ulasan:

 1. Bila banyak perkara jadi tiada sempadan, tiada cara untuk membendung perkara itu dari sampai menjadi bahan momokan dan umpatan.

  Lamanya berkecimpung jadi lompong kosong kalau tanda2 pada dinding tidak mampu dibaca untuk dijadikan peringatan dan panduan.

  BalasPadam
 2. Semagat Juang Dan letakan islam itu trsemai disanubari kita.supaya tk karam dlm prjuangan.

  BalasPadam
 3. Apa erti perjuangan jika tiada landasan yang kekal dan bertulis.

  BalasPadam