Header Ads

ads header

Flash News

Tanah dituntut Orang Asli milik kerajaan negeri – Takiyuddin


Anggota Parlimen Kota Bharu, Datuk Takiyuddin Hassan berkata tanah adat yang dituntut masyarakat Orang Asli, Gua Musang adalah milik mutlak kerajaan negeri Kelantan.

Beliau juga mendakwa tindakan masyarakat orang asli menuntut tanah tersebut selepas dipertahankan NGO tertentu.

“Di Kelantan tidak wujud tanah adat untuk Orang Asli, tidak pernah ada dalam undang-undang tanah Kelantan dan tak pernah digazetkan (tanah adat orang Asli).

“Apa jadi masalah sekarang, kawasan kerajaan negeri yang menjadi kawasan balak diberi kebenaran dan permit pembalakan oleh jabatan perhutanan tetapi sebahagian Orang Asli ini ‘dibackup’ oleh beberapa NGO yang dakwa tanah itu tanah Orang Asli sedangkan itu tanah kerajaan sebab itu mereka buat blockade halang pembalak,” katanya semasa sidang media di Kolej Universiti Islam Zulkifli Muhammad (KUIZM), Gombak hari ini.

Setiausaha Agung PAS itu berkata walaupun dalam undang-undang Kelantan tiada istilah tanah adat Orang Asli namun kerajaan negeri telah menggazetkan kawasan rayau mereka yang membenarkan masyarakat itu melakukan aktiviti harian tanpa gangguan.

“Kerajaan negeri telah menggazetkan kawasan rayau Orang Asli iaitu kawasan perkampungan dan sekitarnya di mana dia boleh bercucuk tanam, ternakan dan sebagainya.

“Kerajaan tak akan keluar kebenaran kepada syarikat untuk keluar kayu balak dan sebagainya di kawasan yang di klasifikasikan kawasan rayau Orang Asli,” katanya sambil memaklumkan anggaran kawasan rayau orang asli meliputi belasan ekar.

Mengulas lanjut, Takiyuddin berkata pihaknya bersedia bersemuka dengan kerajaan pusat bagi membincangkan isu Orang Asli.

“Saya rasa selama ni tak ada masalah Kelantan bincang dengan kerajaan pusat. Di Kelantan Orang Asli dilantik menjadi penghulu, duduk dalam organisasi kerajaan maksudnya ketua kampung, tidak ada masalah (untuk bincang dengan kerajaan),” katanya.............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

IKLAN BERBAYAR :Tiada ulasan