Header Ads

ads header

Flash News

Toleransi, Rahmatan lil 'alamin dan Hifz al-deen


Maksud kepada  istilah toleransi kerap dipadankan dengan kehendak barat. Peliknya ada pula cendikiawan Islam yang turut mengangkat pandangan mereka. Begitulah besarnya pengaruh barat-kuffar menjajah pemikiran mereka. 

Bagi barat tahap toleransi hanya dicapai apabila nilai-nilai barat diterapkan dalam sesebuah masyarakat (khususnya jika masyarakat itu terdapat di dalamnya pelbagai agama dan bangsa). Dalam kes masyarakat di Malaysia yang terdiri dari masyarakat majmuk, justeru  untuk menjadi masyarakat yang toleran, maka umat Islam perlu bertolak ansur, melonggarkan pegangan  ajaran  agamanya (Islam).  Dalam masa yang sama, sedikit demi sedikit menerap dan menerima nilai-nilai kafir (barat).  Maksudnya umat Islam perlu mengambil pendekatan "bertolak ansur", iaitu nilai-nilai Islam "ditolak"  ke belakang/tepi  dan nilai-nilai kafir (barat) sedikit demi sedikit "beransur-ansur" diketengahkan  bagi  mengambil tempat nilai-nilai Islam yang ditinggalkan.

Dibimbangi, takut-takut kayu ukur yang sama ini juga digunakan dalam slogan "Rahmatan lil 'alamin" dan "Hifz al-Deen" tajaan Parti AMANAH, komponen PH yang memerintah Malaysia sekarang..
  
Islam akan menjadi "Rahmatan lil 'alamin" hanya apabila umat Islam berpegang dan beramal mengikut tiga sendi agamanya (aqidah syariah dan akhlak) lalu dengan itu umat lain (yang bukan Islam) dan makhluk-makhluk lain termasuk binatang dan tumbuhan selamat dan tidak teraniaya dibawah sistem Islam.. Masing-masing secara otomatik terbela. Itulah yang dikatakan Islam datang untuk rahmat sekian alam. Begitu juga dengan istilah "hifz al-deen" yang hanya untuk Islam. Biarkan penganut agama lain menjaga agama mereka masing-masing, tidak perlu orang Islam turut jaga agama mereka, kerana Allah SAW sendiri pun hanya mengistiharkan akan menjaga/ memelihara agama Islam ini.  Islam agama yang hak, maka selayaknya dipelihara. 

Surtahman Kastin Hassan.
............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

IKLAN BERBAYAR :2 ulasan:

  1. Bila duduk dibawah kuasa orang kafir, mereka rela ketepikan Islam; kalau lawan, mereka akan hilang jawatan. Ruginya yang mengundi mereka ini!

    BalasPadam
  2. Perbezaan antara Rasulullah S.A.W. dan parti PANdir ialah

    (1) Rasulullah S.A.W. berjuang menegakkan Islam dan menentang kemungkaran dan kesesatan dan baginda tidak pernah bersekongkol dengan puak kafir harbi untuk menentang Islam dan umat Islam.

    (2) Pemimpin-pemimpin parti PANdir mempunyai lidah biawak @ lidah bercabang yang mendakwa konon parti PANdir adalah parti 'Islam' dan tanpa merasa malu dan segan mereka bersekongkol dengan parti kafir harbi biaDAP menegakkan semua bentuk kebatilan (kemungkaran dan kesesatan) dan menentang, menfitnah dan menghina ajaran Islam dan perjuangan Islam dan menafikan hak umat Islam dan menfitnah dan memburuk-burukkan parti Islam PAS pimpinan ulama Islam.

    BalasPadam