Header Ads

ads header

Flash News

Umur kahwin: Wajib dahulukan syarak


PARTI Islam Se-Malaysia (PAS) Sabah meminta semua pihak yang membincangkan mengenai umur perkahwinan wajib mendahulukan pandangan syarak.

PAS Sabah menyokong penuh kenyataan Mufti Sabah yang mencadangkan agar umur 14 tahun bagi wanita sudah boleh dibenarkan untuk berkahwin.

PAS Sabah melahirkan kerisauan terhadap ulasan dan pandangan pimpinan masyarakat dan orang awam di media sosial yang memperkecil dan ada juga yang seolah-olah mempermainkan pandangan tersebut.

PAS Sabah menganggap pandangan Mufti Sabah merupakan satu pandangan yang berasaskan ilmu dan pandangan agama. Pandangan tersebut juga sesuatu yang ada kredibiliti. Harus difahami bahawa pandangan tersebut bukannya menyuruh supaya wanita berkahwin pada umur 14 tahun tetapi ianya lebih kepada cadangan supaya sekiranya terdapat kes seumpama itu, pertimbangan syarak mesti didahulukan.

Pihak pembuat dasar dan pemerintah juga dinasihatkan agar mengutamakan pandangan para alim ulama dalam memutuskan hal sedemikian. Ini kerana pandangan agama datangnya daripada Allah SWT dan mesti didahulukan.

PAS Sabah berharap agar pihak kerajaan mempertimbangkan sebaiknya segala cadangan daripada para mufti dan alim ulama.

MOHD AMINUDDIN ALING
Pesuruhjaya PAS Sabah 23 September 2018
............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

IKLAN BERBAYAR :

Tiada ulasan