Header Ads

ads header

Flash News

Jangan Nikahi 6 Jenis Wanita IniImam Ghazali pernah memberi nasihat kepada kaum lelaki agar tidak menikahi 6 jenis perempuan iaitu  al Annanah, al Mananah, al Hananah, al Haddaqah, al Barraqah, dan asy Syaddaqah. Siapakah mereka ini? Dibawah akan saya sertakan penjelasannya. Artikel ini adalah untuk peringatan bagi wanita supaya boleh mengelakkan diri atau tidak cuba menjadi seperti yang disebutkan atau bagi pihak lelaki perlu menjauhkan diri dari wanita yang bersifat sedemikian.

Al Annanah (Suka Mengeluh)

Al Annanah adalah sifat seorang wanita yang terlalu suka mengeluh dan mengadu masalah yang dihadapi kepada sesiapa sahaja atau secara berlebihan.Contoh yang dapat kita lihat buat masa ini adalah meluahkan masalah rumah tangga di media sosial. Bagi lelaki yang mengahwini wanita yang bersifat suka mengeluh adalah sukar untuk mencapai kebahagian kerana wanita tersebut hanya akan mengeluh tanpa membincangkan cara menyelesaikan masalah yang dihadapi Di samping itu si lelaki juga akan mengalami tekanan perasaan. Selain itu ia juga boleh merosakkan hubungan bersama keluarga mertua atau sahabat.

Al Mananah (Mengungkit)

Al Mananah adalah wanita yang suka mengungkit-ungkit kebaikan atau jasa yang telah mereka lakukan. Wanita yang mempunyai sifat seperti ini biasanya akan mendatangkan masalah kepada si lelaki kerana biasanya jika mereka berbeza pendapat wanita tersebut akan mula mengungkit kebaikan dan jasa yang pernah dibuat dan ini akan lebih memberi impak yang negatif lebih-lebih  lagi jika si suami mempunyai pendapatan yang lebih rendah daripada si isteri

Al Hananah


Al Hananah adalah wanita yang suka menceritakan kelebihan orang lain di hadapan suami. Sebagai contoh jika wanita itu seorang janda maka dia akan menceritakan kelebihan bekas suaminya. Dan jika si wanita masih belum pernah berkahwin mungkin dia akan membandingkan atau menceritakan kelebihan ayahnya atau saudaranya. Namun yang paling teruk adalah jika si wanita pernah mempunyai teman lelaki dan si wanita membandingkan bekas teman lelaki dengan suaminya yang mana akan dapat merosakkan hubungan perkahwinan

Al Haddaqah

Al Haddaqah adalah wanita yang boros dan mempunyai keinginan untuk berbelanja besar tanpa memikirkan kehendak atau keperluan. Biasanya wanita jenis ini mudah tertarik kepada sesuatu barang atau produk dan suka meminta ataupun memaksa si lelaki/suami untuk membelikannya. Jika jenis2 wanita sebelum ini mereka lebih kepada merosakkan emosi namun wanita jenis ini lebih kepada merosakkan kewangan si lelaki. Walaupun si wanita mempunyai suami yang kaya raya namun seharusnya sifat boros dielakkan kerana bertentangan dengan agama dan perkara ini akan menjadi lebih teruk jika si lelaki/suami seorang yang miskin atau hanya cukup-cukup makan. Disebabkan itulah ramai lelaki atau suami terjerumus kepada jalan haram kerana ingin memenuhi kehendak si isteri yang berlebih - lebihan.

Al Barraqah

Jenis wanita ini adalah yang suka berhias berlebih-lebihan sepanjang hari. Mereka ini biasanya akan berhias berlebih-lebihan sehinga menelan belanja yang tinggi .Perkara ini adalah lebih teruk jika si wanita berhias bukan untuk suaminya tetapi hanya untuk menunjukkan kecantikan di khalayak ramai

Asy Syaddaqah
Asy Syaddaqah adalah seorang wanita yang terlalu banyak berbicara. Hampir setiap perkara mahu dikomen  atau ditegur dan teguran bukanlah untuk memperbaiki atau pun bermanfaat tetapi hanya sekadar menegur tanpa sebab. Terdapat perkara yang boleh ditegur apatah lagi jika perkara itu salah namun bukan sepanjang masa menegur tanpa unsur periksa. Menikahi wanita jenis ini akan menyebabkan susah bagi pasangan tersebut untuk mendapat kebahagiaan kerana semestinya si suami akan sentiasa menjadi sasaran dan ditegur tentang pelbagai perkara hatta perkara yang remeh temeh sekalipun.

Diharapkan agar pembaca artikel sekalian boleh mengambil pengajaran dan iktibar dari artikel di atas dan berusaha bersungguh- sungguh untuk menjadi yang terbaik buat pasangan masing-masing.


Sila langgan channel ini
https://t.me/iktibar

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

IKLAN BERBAYAR :

3 ulasan:

 1. Nak cari yang tiada SEMUA ciri2 di atas memang payah. Kalau ada 2 atau 3 sahaja ciri2 di atas itu pun dah kira alhamdulillah

  BalasPadam
 2. Perempuan feminis liberal dari neraka mempunyai semua sifat buruk al Annanah, al Mananah, al Hananah, al Haddaqah, al Barraqah, dan asy Syaddaqah.

  Sifat-sifat ini yang terdapat pada perempuan liberal seperti Sisters In Sins (SIS)yang sentiasa menentang dan menghina ajaran Islam dan menafikan hak umat Islam ! Perempuan-perempuan ini akan menjadi beban yang sangat berat kepada suami mereka di dunia dan di akhirat !

  Sesiapa yang berkahwin dengan perempuan dari neraka bererti lelaki tersebut bersedia menjadi seorang suami dungu, buta dan pekak dan bersedia menjadi lembu dicucuk hidung dan dia sedang membina neraka dalam rumahtangganya sendiri.

  BalasPadam
 3. Setuju. Oiya ngomongin wanita, tau ga sih temen-teman kalo ada kesalahan besar yang sering dilakukan kaum hawa saat mengelola keuangannya? Dan itu wajib banget dihindari! Cek di sini ya: Kesalahan terbesar wanita dalam mengelola uang

  BalasPadam