Header Ads

ads header

Flash News

Selepas bantah ICERD kini Generasi, peneroka serah memo di Parlimen


KUALA LUMPUR: Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Generasi Kebangsaan bersama peneroka Felda hari ini tampil menganjurkan himpunan aman dan penyerahan memorandum berhubung kesusahan hidup peneroka akibat kejatuhan harga komoditi sawit.

Kira-kira 120 orang peneroka Felda yang diketuai Pengerusi NGO Generasi, Roslan Md. Esa berhimpun secara aman di luar pintu masuk utama Parlimen bagi menyerahkan memorandum kepada pihak kerajaan.

Himpunan penyerahan memorandum ini disambut oleh ahli parlimen pembangkang yang diketuai oleh Ahli Parlimen Kubang Kerian, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man bersama beberapa ahli parlimen pembangkang yang lain.

Menurut Roslan, penyerahan memorandum ini diadakan bertujuan untuk menyuarakan luahan hati peneroka felda yang sekarang ini berada dalam kesempitan hidup susulan daripada kejatuhan harga sawit yang sangat teruk.

"Dalam memorandum itu, dinyatakan beberapa tuntutan, cadangan dan pandangan, yang pertama kita minta supaya harga lantai yang boleh ditetapkan kepada peneroka sebanyak RM400.

"Yang mana hari ini RM300 kadang-kadang turun ada sampai RM280. Ini sangat membebankan para peneroka dan sangat terseksa ketika ini," katanya kepada pemberita.

Memorandum peneroka telah diterima oleh Ahli Parlimen Marang, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang di hadapan pintu masuk utama Parlimen. – HARAKAHDAILY 11/12/2018


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Sistem Mudah Untuk Anda Menjana Pendapatan Online Secara Sambilan
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 MENCARI SESIAPA yang berminat niaga di shopee peluang raih pendapatan rm lumayan setiap hari lawati bit.ly/2A86ypP

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan