Header Ads

ads header

Flash News

'Two-state Solution' Palestin - Israel harapan palsu


KUALA LUMPUR: Penyelesaian dua negara (two-state solution) terhadap konflik panjang Palestin - Israel yang turut disambut Wisma Putra adalah pendirian lemah dan harapan palsu ke arah keamanan sebenar di bumi tersebut.

Ahli Parlimen Bachok, Ustaz Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz berkata, deretan pencabulan, siri-siri keganasan, serangan bertali arus dan tindakan unilateral Zionis Israel hanya akan selesai dengan terbentuk kembali negara Palestin yang berdaulat.

Sebaliknya menurut beliau, penyelesaian dua negara hanya sebagai jalan pintas ke arah mengiktiraf Israel yang telah merampas dan menjarah Palestin sejak puluhan tahun, selain pasti mengundang konflik lebih panjang dan parah.

Bahkan tegasnya, jika dibenarkan ianya juga pengiktirafan terhadap penjajahan di mana bererti mana-mana kuasa besar berhak meluaskan kekuasaan negaranya melalui rampasan terhadap kedaulatan negara yang lemah.

"Penyelesaian haruslah dihalakan kepada pengiktirafan terhadap satu negara Palestin berdaulat yang mengandungi masyarakat majmuk dan hidup saling menghormati.

"Dengan demikian mengembalikan hak rakyat Palestin tanpa menghilangkan hak semua untuk memiliki kerakyatan negara Palestin," ujarnya yang juga Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat.

Menteri Luar Negeri, Dato' Saifuddin Abdullah menegaskan bahawa Malaysia akan terus menyokong hak mutlak rakyat Palestin ke atas penubuhan negara yang bebas dan berdaulat berdasarkan penubuhan dua negara.

"'Two-state solution', Palestin dan Israel yang wujud secara sebelah menyebelah dengan aman berdasarkan kepada sempadan sebelum tahun 1967 dengan Baitulmaqdis ataupun East Jerusalem sebagai ibu negara Palestin," ujarnya di Parlimen minggu lalu. - HARAKAHDAILY 12/12/2018Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Sistem Mudah Untuk Anda Menjana Pendapatan Online Secara Sambilan
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 MENCARI SESIAPA yang berminat niaga di shopee peluang raih pendapatan rm lumayan setiap hari lawati bit.ly/2A86ypP

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan