Header Ads

ads header

Flash News

Pertikaian baru Yadim: Banyak lantikan orang politik, kata Ezam


Tindakan kerajaan melantik majoriti ahli politik sebagai Anggota Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) mengundang kecaman banyak pihak.

Pengerusi NGO Hisbah Centre for Reform Mohamad Ezam Mohd Nor berkata tindakan itu tidak wajar dan ia perlu diperbetulkan secepat mungkin.

“Yadim adalah badan agama, bukan badan politik. Kehadiran satu hingga dua orang politik perlu untuk input dan tindakan dari sudut politik (tapi) bukan hampir semua ahlinya terdiri orang politik.

“Tidak wajar dan perlu koreksi (diperbetulkan) segera,” ciapnya di Twitter, hari ini.Antara yang dilantik menerajui agensi itu adalah Yang Dipertua Yadim, Nik Omar Nik Abdul Aziz (calon PRU AMANAH), Timbalan Yang Dipertua Yadim Zolkharnain Abidin (Pengarah Hal Ehwal Syariah Amanah).

Bagi ahli lembaga Yadim pula melibatkan Anggota Parlimen Ledang (PKR), Syed Ibrahim Syed Noh, MP Merbok (PKR), Nor Azrina Surip, Ketua Bersatu Bahagian Cheras Samsu Adabi Mamat dan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) DAP Paloh Sheikh Omar Baghrib Ali.

Selain itu, Penasihat Umum Amanah Abdul Ghani Samsudin Naib Pengerusi 2 Amanah, Shamsul Ma’arif Ismail dan ahli Amanah Ahmad Sayuti Bashiron Serta Maznah Daud.

Ahli akademik kecewa

Pensyarah Sekolah Perniagaan Islam, Kolej Perniagaan Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Dr Asmadi Mohamed Naim pula berkata beliau kecewa dengan kerajaan baru yang meletakkan politikus dalam badan dakwah.

“Sebagai satu pendekatan baru, badan dakwah sebegini penting menjadi payung merapatkan Muslim tanpa mengira parti politik.

“Malaysia Baru melepaskan peluang untuk menunjukkan mereka berbeza! Namun apakan daya, putus harapan,” tulisnya di Facebook.

Semalam Menteri Agama Mujahid Yusuf Rawa mempertahankan lantikan politik ke dalam Yadim berdasarkan kemampuan untuk membawa gagasan-gagasan Islam yang diketengahkan PH.

Kenyataan itu dibuat selepas lantikan Sheikh Omar sebagai anggota lembaga pemegang amanah Yadim dipertikaikan kerana beliau merupakan ahli DAP.

MR :  Hebat IKRAM cuba menguasai YADIM


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ’ฅCara mudah buat bisnes tanpa promosi sakan pada pelanggan, tapi pelanggan sendiri yang cari kita. Buat online je..๐Ÿ’ฅ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan