Header Ads

ads header

Flash News

Bersatu pertahankan kepimpinan Islam


FIRMAN Allah:

وَأَطِيعُوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَا تَنَازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَتَذْهَبَ رِيحُكُمْ وَاصْبِرُوا إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ (46)

“Dan taatlah kamu kepada Allah dan RasulNya, dan janganlah kamu berbantah-bantahan; kalau tidak nescaya kamu menjadi lemah semangat dan hilang kekuatan kamu, dan sabarlah (menghadapi segala kesukaran dengan cekal hati); Sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar”. (Surah Al-Anfaal: 46)

Al-Quran adalah petunjuk sepanjang zaman, walaupun diwahyukan sejak lima belas abad yang lalu dan sebab diturunkan kerana peristiwa yang berlaku pada zaman itu. Konsepnya Islam wajib ditegakkan dan Islam yang memimpin terus dipertahankan. Maka kelemahan dalaman umat Islam tidak boleh memecahkan mereka dalam menghadapi cabaran daripada pihak lain, khususnya jika memberi peluang kepada musuh yang sentiasa mencari kesempatan.

Perpecahan boleh berlaku kerana berebut mengejar kepentingan duniawi seperti harta dan pangkat. Berlaku juga disebabkan fanatik kaum dan mazhab walaupun bersatu agama Islamnya.

Peristiwa Uhud yang berdarah sehingga melukakan jasad Rasulullah S.A.W. dan mengugurkan para syuhada’ yang ramai, disebabkan adanya sekumpulan para sahabat mengejar harta yang ditinggalkan oleh musuh, lalu melupakan arahan Rasulullah S.A.W. supaya berkawal di tempat yang strategik.

Firman Allah:

وَلَقَدْ صَدَقَكُمُ اللَّهُ وَعْدَهُ إِذْ تَحُسُّونَهُم بِإِذْنِهِ حَتَّىٰ إِذَا فَشِلْتُمْ وَتَنَازَعْتُمْ فِي الْأَمْرِ وَعَصَيْتُم مِّن بَعْدِ مَا أَرَاكُم مَّا تُحِبُّونَ مِنكُم مَّن يُرِيدُ الدُّنْيَا وَمِنكُم مَّن يُرِيدُ الْآخِرَةَ ثُمَّ صَرَفَكُمْ عَنْهُمْ لِيَبْتَلِيَكُمْ وَلَقَدْ عَفَا عَنكُمْ وَاللَّهُ ذُو فَضْلٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ (152)

“Dan demi sesungguhnya, Allah telah menepati janjinya (memberikan pertolongan) kepada kamu ketika kamu (berjaya) membunuh mereka (beramai-ramai) dengan izinNya, sehingga ke masa kamu lemah (hilang semangat untuk meneruskan perjuangan) dan kamu berbalah dalam urusan itu, serta kamu pula menderhaka (melanggar perintah Rasulullah) sesudah Allah perlihatkan kepada kamu akan apa yang kamu sukai (kemenangan dan harta rampasan perang). Di antara kamu ada yang menghendaki keuntungan dunia semata-mata, dan di antara kamu ada yang menghendaki Akhirat, kemudian Allah memalingkan kamu daripada menewaskan mereka untuk menguji (iman dan kesabaran) kamu; dan sesungguhnya Allah telah memaafkan kamu, (semata-mata dengan limpah kurniaNya). Dan (ingatlah), Allah sentiasa melimpahkan kurniaNya kepada orang-orang yang beriman”. (Surah Ali ‘Imran: 152)

Pernah juga berlaku perpecahan kerana fanatik kabilah di antara 'Aus dan Khazraj yang pernah berperang pada zaman jahiliah. Apabila orang-orang Yahudi berjaya mengapikan semula, lalu Allah menurunkan firmanNya:

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُم بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَكُنتُمْ عَلَىٰ شَفَا حُفْرَةٍ مِّنَ النَّارِ فَأَنقَذَكُم مِّنْهَا كَذَٰلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ (103)

“Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (Islam), dan janganlah kamu bercerai-berai; dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliah dahulu), lalu Allah menyatukan di antara hati kamu (sehingga kamu bersatu-padu dengan nikmat Islam), maka jadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang Islam yang bersaudara. Dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang neraka (disebabkan kekufuran kamu semasa jahiliah), lalu Allah selamatkan kamu dari neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keteranganNya, supaya kamu mendapat petunjuk HidayahNya”. (Surah Aali ‘Imraan: 103)

Kejatuhan kuasa Islam di Andalusia (Sepanyol dan Portugal) kerana perpecahan umat Islam, walaupun mereka telah bertapak selama lapan abad (lapan ratus tahun) dan berjaya mencipta tamadun negara yang hebat kerana membangunkan manusia dan kemajuan negara bersama Islam.

Perpecahan yang berlaku dalam kalangan raja-raja wilayah yang berpecah dan berperang sesama mereka pada pertengahan masa pemerintahan dapat diatasi, apabila Ibnu ‘Abbad salah seorang raja yang berjaya menyatukan umat bersama Islamnya dan menentang mereka yang menghalang untuk meminta bantuan daripada kerajaan Islam Murabitun di Morocco kerana kebimbangan terhadap takhta yang mungkin dirampasnya.

Ibnu ‘Abbad menegaskan bahawa:

“Lebih baik menjadi gembala unta kepada Islam yang merampas takhta daripada menjadi gembala babi apabila bukan Islam berkuasa”.

Namun akhirnya selepas beberapa ratus tahun, hilang juga kuasa Islam di Andalusia kerana perpecahan sesama sendiri yang menolak wajibnya kuasa Islam memimpin.

Begitulah kejatuhan Khilafah Uthmaniyah seratus tahun yang lalu, apabila raja-raja Arab yang berpecah sesama Islam dan bangsanya, bersatu bersama penjajah Barat untuk menentang kerajaan Uthmaniyah di atas semangat kebangsaan Arab dan hanya Arab yang layak menjadi Khalifah.

Habuannya adalah masing-masing menjadi raja yang kaya raya mengikut arahan penjajah asing, sehingga tidak mempedulikan Palestin yang dirampas menjadi negara Yahudi dan berkuasa merampas Bandar Suci Bait Al-Maqdis sehingga rakyat asal Palestin dihalau dan dimusnahkan rumah mereka untuk penempatan Yahudi yang baru datang.

Sebaliknya negara-negara Arab bersatu menentang Iran kerana dikatakan bahaya Syiah dan menentang Turki kerana bahaya Uthmaniyyah. Sehingga kini mereka dicucuk hidung supaya bersatu membiarkan Israel dan mempertahankannya daripada ancaman Turki dan Iran yang dianggap musuh, dan pengganas zionis pula dikira kawan.

Maka di sini pula kita menyaksikan kempen hebat di dalam negara sehingga ke luar negara, semata-mata mahu merebut jawatan Perdana Menteri yang sangat diidamkan tanpa peduli terhadap ketuanan Islam yang sangat mencabar dan memekakkan telinga terhadap kalangan yang berani menggugat kedudukan Islam dan kepimpinannya.

PAS boleh bersabar menjadi pembangkang sejak ditubuhkan sehingga kini, dan boleh bersatu demi mempertahankan Islam dan kepimpinan negara walaupun berbeza pendekatan, dan melupakan apa sahaja salah laku terhadapnya dan membetulkan apa-apa kesilapannya, kerana kepentingan dasar yang mewajibkan bersatu dan menangguhkan perkara sampingan yang bukannya dasar.

PAS tetap menolak konsep matlamat menghalalkan cara walau apa sahaja pengorbanannya dan jauh perjalanannya. Meskipun menjadi laksana lilin yang membakar diri demi menerangi semua pihak.

“Islam Memimpin”

ABDUL HADI AWANGPresiden PAS
Bertarikh: 15 Jamadilakhir 1440 / 20 Februari 2019


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 🔥🔥💥Cara mudah buat bisnes tanpa promosi sakan pada pelanggan, tapi pelanggan sendiri yang cari kita. Buat online je..💥🔥🔥
 Dapatkan Vitamin C Harian Anda Disini >>>Klik Sini<<< Sebotol ada 100 tablet Harga RM60 sahaja.Penghantaran PERCUMA ke Seluruh Malaysia


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

2 ulasan:

  1. Untuk menjalankan Amal Makruf Nahi Munkar mesti punyai kuasa .

    BalasPadam
  2. PH ada kuasa tapi amar makruf sahaja.Nahi mungkar tkleh,nanti abang besar marah

    BalasPadam