Header Ads

ads header

Flash News

Kerajaan PH lawat luar negara bawa balik hutang – Najib


Datuk Seri Najib Tun Razak mendakwa kerajaan Pakatan Harapan (PH) lebih suka melawat luar negara untuk membawa balik hutang, susulan penerbitan bon Samurai bernilai kira-kira RM7.3 bilion.

Menurut Najib, pada permulaannya kerajaan berkata bon tersebut akan digunakan untuk membayar balik pinjaman mahal yang ditinggalkan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN), namun kemudian mendapati langkah itu tidak dilakukan.

Beliau sebaliknya mendapati Kementerian Kewangan yang dirujuknya sebagai kementerian kewayangan, akan menggunakan hasil penerbitan hutang itu untuk tujuan umum bagi membiayai perbelanjaan pembangunan yang antara lain meliputi pembinaan sekolah, hospital, jalan raya dan infrastruktur utiliti.

“Bukan lagi untuk membayar balik hutang, sekali lagi rakyat Malaysia ditipu. Maka, hutang rasmi negara bertambah lagi hari ini. Tambah lagi RM7.3 bilion ke atas RM761.5 bilion pada akhir Februari. Hari ini sudah naik kepada RM768.8 bilion.

“Dulu kerajaan BN sering ke luar negara untuk membawa balik pelaburan luar. Kini kerajaan PH lebih suka melawat ke luar negara untuk membawa balik hutang,” dakwa Najib dalam laman Facebook beliau hari ini.

Beliau turut mendakwa, sekiranya kerajaan PH tidak menjarah RM82 bilion daripada Petronas pada tahun 2018, hutang rasmi sudah meningkat kepada RM850.8 bilion berbandng RM686 bilion pada akhir 2017 masa BN.-UTUSAN ONLINE


MR :  PH tukang tambah hutang


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ’ฅCara mudah buat bisnes tanpa promosi sakan pada pelanggan, tapi pelanggan sendiri yang cari kita. Buat online je..๐Ÿ’ฅ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ
 Dapatkan Vitamin C Harian Anda Disini >>>Klik Sini<<< Sebotol ada 100 tablet Harga RM60 sahaja.Penghantaran PERCUMA ke Seluruh Malaysia


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan