Header Ads

ads header

Flash News

MAS akan terus rugi kerana pengurusan tak cerdik: Nufam


SUBANG JAYA - “MAS (Malaysia Airlines Berhad) akan tetap rugi disebabkan pengurusan yang tidak cerdik.”

Demikian pendapat Presiden Sekretariat Kesatuan Kebangsaan Anak-Anak Kapal Kabin Malaysia (Nufam), Ismail Nasaruddin ketika mengulas mengenai kemelut melanda syarikat penerbangan nasional berkenaan.

Menurutnya, punca masalah MAS biasanya melibatkan pengurusan tertinggi kerana mereka yang membuat keputusan namun yang menjadi mangsa adalah pekerja bawahan.

Tambah beliau, kerajaan perlu meneliti sebaiknya masalah melibatkan MAS namun beliau merasakan menutup syarikat tersebut bukanlah langkah penyelesaian terbaik.

“Sebelum kerajaan mahu tutup MAS, kaji dari semua segi dan kenal pasti dari mana masalah itu datang. Dulu kata disebabkan ada ramai pekerja, ramai diberhentikan tapi MAS tetap mencatat kerugian.

“Nufam pernah kata dulu jangan salahkan pekerja kerana ada syarikat penerbangan mempunyai berbelas ribu pekerja namun tetap mencatatkan keuntungan.

“Perkara perlu dilihat adalah pengurusan tertinggi. Adakah mereka betul-betul boleh pegang jawatan itu dan adakah mereka benar-benar menjalankan tugas dengan sebaiknya,” katanya kepada pemberita dalam sidang media khas di sini, petang ini.

Tambah beliau, Nufam pernah berkongsi idea dengan kerajaan berhubung pilihan boleh diambil untuk menyelamatkan MAS namun cadangan mereka tidak dipedulikan sebelum ini.

Tegasnya, Nufam sedia untuk terus berkongsi idea kerana MAS sebenarnya sebuah syarikat yang mampu menjana keuntungan jika diuruskan dengan lebih baik.

“Kita cadangkan kepada kerajaan untuk duduk dengan kita, bincang perancangan selamatkan MAS. Masalahnya sekarang mereka tak mahu dengar cadangan dan pilihan untuk selamatkan syarikat itu.

“Pada kami, masalahnya bukan dari pekerja atau orang tengah tapi daripada pengurusan tertinggi. Dari laporan kata disebabkan kenaikan harga minyak dan ekonomi tidak menentu tapi masalahnya kerana kekurangan kecerdikan mereka yang uruskan syarikat itu,” ujar beliau.

Tambah Ismail, mudah untuk mencadangkan supaya MAS ditutup namun impaknya sangat besar terutama kepada ribuan pekerja yang akan kehilangan mata pencarian.

“Ada yang cakap tutup saja MAS, beri cadangan begitu memang senang tapi adaka mereka fikir nasib ribuan pekerja yang hilang kerja selepas MAS ditutup? Sebab itu perlu tahu masalah sebenar.

“Kalau nak tahu masalah sebenar, tanya pekerja MAS, mereka lebih tahu. Kalau jumpa pekerja pun tak pernah tapi nak cakap pasal MAS, saya fikir janganlah,” tegasnya.

Semalam, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata kerajaan akan mengkaji pelbagai pilihan sebelum membuat keputusan mengenai masa depan syarikat penerbangan negara, MAB.

Beliau berkata isu menutup syarikat penerbangan itu merupakan urusan yang serius dan keputusan akan dibuat secepat mungkin.MR :  ............


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan