Header Ads

ads header

Flash News

Menteri DAP lantik Robert Kuok monopoli minyak kelapa sawit ke China


Selepas menguasai minyak sawit Indonesia tahun lalu, kini Robert Kouk juga menguasai minyak sawit Malaysia ke China. Mampukah ia meningkatkan harga kelapa sawit untuk rakyat di negara ini?

Julai tahun 2018 ketika Malaysia bergelut dengna China mengenai pelaksanaan projek meganya seperti Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) dan Saluran Paip Gas Trans-Sabah (TSGP) dua orang ahli Majlis Penasihat Kerajaan Council of Eminent Persons (CEP) melaksanakan tugas mereka.

 
Robert Kuok CEP menuai Hasil

Daim Pengerusi CEP menjadi utusan ke China manakala Robert  Robert Kouk (Ahli CEP) cuba menyelamatkan Indonesia dengan menukar kiblat China sebagai pembeli minyak sawit terbesar Malaysia kepada negara Indonesia apabila memeterai pembelian kelapa sawit bernilai USD 726 juta di Nanjing.

Syarikat PT Wilmar Nabati milik Robert Kuok menerima kontrak terbesar.


KINI ROBERT KUOK JUGA MENGUASAI MALAYSIA UNTUK CHINA

Bagaimanapun semalam Menteri Teressa Kok mengumumkan bahawa Malaysia-China telah menanda tangani beberapa perjanjian berjumlah USD 891 juta yang melibatkan 1.62 juta tan kelapa sawit dari Malaysia ke China.

Ianya melibatkan 4 perjanjian iaitu-
  1.     Yantai Tianmao Edible Ltd Co dengan Sime Darby Plantation Bhd, 100,000 ton.
  2.     Yizheng Fangshun Industry Ltd Co dengan SOP Edible Oils Sdn Bhd , 100,000 ton
  3.     Yizheng Fangshun Industry Ltd Co dengan Cacao Paramount Sdn Bhd (a subsidiary of Teck Guan Group), 120,000 ton.
  4.     Yang terbesar adalah di antara Yihai Kerry (Shanghai) International Trade Co Ltd, dengan PGEO Marketing Sdn Bhd1.3 juta ton.

Sekali lagi Yihai Kerry adalah sebuah perusahaan pelaburan oleh Wilmar International Limited  milik Robert Kuok.

Manakala PGEO Marketing Sdn Bhd yang berada di bawah PGEO Group pula adalah sebuah perniagaan agrobusiness terbesar di Asia yang juga dimiliki oleh Wilmar International Limited.Majlis Rasmi dalam Bahasa Cina. Dahulu dalam ECRL PH mempersoalkan kononnya menjual negara kepad China.
Bagaimana sekarang?

Seperti biasa Wilmar International Limited yang berpengkalan di Singapura mengulangi kejayaannya di Malaysia pula.

Menteri DAP Teresa Kok memilih syarikat Robert Kuok anggota CEP Malaysia. Apakah taikun akan terus kenyang dan harapan rakyat Malaysia mahu meningkatkan harga sawit Negara tercapai? Sama-sama lihat.


MR :  Politik melayu Islam yang bodoh...


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ’ฅCara mudah buat bisnes tanpa promosi sakan pada pelanggan, tapi pelanggan sendiri yang cari kita. Buat online je..๐Ÿ’ฅ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ
 Dapatkan Vitamin C Harian Anda Disini >>>Klik Sini<<< Sebotol ada 100 tablet Harga RM60 sahaja.Penghantaran PERCUMA ke Seluruh Malaysia


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

2 ulasan:

  1. Serahkan negeri ini pada China uruskan lebeh baik . Orang Melayu tak boleh urus sebab ashik bergadoh sesama sendiri .

    BalasPadam