Header Ads

ads header

Flash News

Nga gantung Noh 3 hari, MP BN dan PAS protes keluar dewan


Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat Nga Kor Ming menggantung Noh Omar (BN-Tanjung Karang) daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat selama tiga hari.

Ia susulan pertikaian lidah mereka semalam, di mana Noh dikatakan menyifatkan Nga tidak layak menjadi timbalan yang dipertua.

Nga berkata keputusan itu diambil kerana kenyataan Noh itu adalah satu penghinaan kepada institusi Yang Dipertua Dewan Rakyat.

"Tanjung Karang dengan jelas sengaja menghina majlis mesyuarat (sidang parlimen) atau tidak mengendahkan kuasa pengerusi, (serta) tohmahan yang pengerusi (speaker) tidak layak memegang jawatan itu... Ia adalah perbuatan menghina majlis atau penghinaan terbuka kepada pengerusi.

"Oleh yang demikian, berdasarkan kuasa kepada saya, saya memerintah Tanjung Karang keluar dari majlis mesyuarat bagi tempoh tiga hari, iaitu pada 19, 20 dan 21 Mac," katanya.

Semalam, Noh menyifatkan Nga tidak layak memegang jawatan itu susulan kenyataannya sebelum ini bahawa Malaysia akan menjadi seperti Afghanistan yang ditadbir Taliban jika Umno dan PAS membentuk kerajaan.

Mohamed Said (BN-Kuala Krau) membantah keputusan itu dan berkata Noh tidak ada di Dewan Rakyat untuk mempertahankan dirinya.

Mohamed juga menggesa Nga untuk memberi peluang kepada Noh memberi penjelasan dan menarik balik kenyataannya. Nga bagaimanapun enggan berbuat demikian.

Ismail kemudian keluar dari Dewan Rakyat diikuti anggota parlimen BN dan PAS yang lain.

MR :  Kalah berhujah, hukum lawan itulah keupayaan PH


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

1 ulasan: