Header Ads

ads header

Flash News

Kerajaan tak ‘lega’ jika hapus tol, kata PM


PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad menegaskan kerajaan berkemungkinan tidak mampu untuk menunaikan manifesto Pakatan Harapan (PH) berhubung penghapusan tol kerana ia akan membebankan kewangan negara.

“Rakyat mungkin lega sebab tak lerlu bayar tol, tapi kerajaan tak lega,” katanya dalam satu sidang media selepas mesyuarat Majlis Kewangan Negara, di Kementerian Kewangan hari ini.

Kata Dr Mahathir, kerajaan memerlukan sekurangnya RM30 bilion untuk membeli seluruh rangkaian lebuh raya Plus bagi menunaikan hasrat tersebut.

“Lebih baik untuk guna duit tu buat bayar hutang,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas ditanya pemberita mengenai kenyataan bekas menteri kewangan, Daim Zainuddin bahawa kerajaan PH berpotensi meraih semula sokongan rakyat dengan menurunkan harga barangan dan mengurangkan kadar tol sehingga 25%.

Mengulas lanjut, Dr Mahathir berkata, kenyataan itu merupakan pandangan yang diutarakan Daim dan kerajaan tidak membuat penelitian lanjut mengenainya.

“Memang ada cadangan daripada pihak swasta untuk kurangkan tol, tapi tak sampai 25% lah,” katanya.

Terdahulu, Dr Mahathir dan Timbalan Perdana Menteri, Wan Azizah Wan Ismail hadir mesyuarat bersama para menteri besar dan ketua kerajaan negeri bagi membincangkan perihal urusan kewangan negeri masing-masing.

MR :  Tahu tak lega kenapa berjanji?


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 Anda Peminat Kopi? Dapatkan Kopi Ginseng Tongkat Ali Disini >>KLIK SINI<< Sedap Pekat Melekat KAW KAW. PENGHANTARAN PERCUMA.
 Sakit BerTAHUN-TAHUN, Akhirnya SEMBUH apabila dia terjumpa SESUATU yang ...... >>KLIK SINI<< untuk info lanjut.
 Kelas Kek, Roti, Bun, Puff, Danish Dgn Video Chef. Belajar dari rumah. Klik Sini >>>


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

1 ulasan:

  1. bila berjanji ia mungkir, bila dberi amanah dkhianiati, lagi satu lupa ? Snagat popular bagi orang muslim ungkapan ini . Boleh sesiapa habiskan yang terlupa itu ?

    BalasPadam