Header Ads

ads header

Flash News

Punca jangkitan masih belum dapat dipastikan: Dzulkefly


GUA MUSANG - Punca sebenar yang menyebabkan orang asli daripada suku kaum Bateq di Kampung Kuala Koh, Gua Musang, Kelantan yang didakwa telah meninggal dunia sejak Mei hingga minggu lepas belum dapat dipastikan.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata, sehingga hari ini, punca jangkitan masih belum dapat dipastikan.

Menurutnya, bagaimanapun keputusan ujian TB & Leptospirosis adalah negatif.

"Saya yakin jawapan kepada persoalan ini dapat diselesaikan segera. Syabas kepada Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Kelantan, Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Gua Musang dan Program Kesihatan Awam Kementerian Kesihatan atas usaha dan komitmen anda semua," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurutnya lagi, beliau bersyukur kerana telah dapat menziarah pesakit-pesakit Orang Asli di Hospital Gua Musang, di mana beliau bersama Senator Waytha Moorthy telah diberikan taklimat oleh pihak JKN Kelantan dan PKD Gua Musang.

Dalam pada itu, Dzulkefly juga sempat menyantuni Orang Asli kaum Batek di kawasan perpindahan ketiga, 2KM dari penempatan asal mereka di Kampung Orang Asli Kuala Koh.

"Sangat insaf melihat keadaan hidup penduduk orang asli di situ tanpa sumber air dan elektrik, hasil maklumat daripada Tok Batin, Raina Anjang.

"Saya telah dimaklumkan bahawa perkara ini telah diambil perhatian oleh Mesyuarat Jawatankuasa Antara Agensi hari ini dan tindakan susulan akan diambil," katanya.- Bernama


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 Anda Peminat Kopi? Dapatkan Kopi Ginseng Tongkat Ali Disini >>KLIK SINI<< Sedap Pekat Melekat KAW KAW. PENGHANTARAN PERCUMA.
 Sakit BerTAHUN-TAHUN, Akhirnya SEMBUH apabila dia terjumpa SESUATU yang ...... >>KLIK SINI<< untuk info lanjut.
 Kelas Kek, Roti, Bun, Puff, Danish Dgn Video Chef. Belajar dari rumah. Klik Sini >>>


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan