Header Ads

ads header

Flash News

Akta Hasutan: Kekal dan jangan disalahguna


KEHEBATAN sesebuah negara sangat bergantung dengan kehebatan undang-undang bagi merealisasikan dasar-dasar dalam perlembagaan.

Maka peranan undang-undang adalah memelihara kehidupan bermasyarakat yang seimbang dan menjaga segala kepentingan bagi semua pihak tanpa menjejaskan pihak lain. Bukan sekadar menjaga kepentingan pemimpin, kumpulan atau puaknya sahaja, bahkan dipanjangkan lagi peranannya sehingga menjaga semua makhluk dan alam sekitar.

Kini ada negara yang dianggap maju dan menjadi kebanggaan sesetengah pihak, apabila kononnya terlalu berundang-undang sehingga melaksanakan undang-undang yang meletakkan kepentingan binatang dengan meninggalkan kemuliaan manusia yang ditinggikan oleh Allah.

Bukan sekadar itu sahaja, ada juga yang menggubal undang-undang bagi menjaga pihak tertentu sehingga melupakan rakyat umum yang wajib dibela dan dijaga. Bukanlah bermakna ada perkara tertentu itu tidak memerlukan undang-undang. Apa yang penting adalah kesaksamaan yang dinamakan keadilan untuk semua.

Kita pernah mengalami perjuangan menghapuskan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sehingga seolah-olah ke tahap tidak perlu adanya undang-undang menyelamatkan negeri dan negara. Adakah kita boleh hanyut berfikir sampai ke tahap itu?

Adakah seruan dan janji menghapuskan Akta Hasutan yang kedengaran terkini sehingga ke peringkat boleh menghasut apa-apa sahaja? Kadang-kadang suaranya nampak sebegitu.

Puncanya apabila dijadikan perjuangan politik bagi diri dan puaknya sahaja tanpa mengira negara secara keseluruhan dan menyedari bahawa semuanya itu adalah rukun bagi tegaknya sesebuah negara.

Tidak ada negara boleh terbentuk melainkan adanya syarat rakyat, tanah air, pemimpin, undang-undang dasar (perlembagaan) dan kedaulatan negaranya. Maka undang-undang dan penguatkuasaannya hendaklah menjamin semua perkara tersebut.

PAS dahulu pernah menyokong ISA demi negara menghadapi ancaman Komunis, walaupun PAS pernah menjadi mangsa penyalahgunaannya, ia adalah satu perkara yang lain.

Kini kita mendengar desakan menghapuskan Akta Hasutan, maka janganlah sampai ke tahap semua hasutan dibenarkan. Tidakkah sepatutnya dibincangkan takrif hasutan dan apakah perkara-perkara yang dinamakan hasutan itu, bukan menghapuskan undang-undangnya.

Apa yang paling menarik ialah apabila muncul kalangan yang membuat kenyataan kerana ada isu yang berkait secara khusus dengan peribadi mereka, tiba-tiba masing-masing mencabut topeng memperkenalkan diri siapa mereka sebenarnya.

"Islam Memimpin Perpaduan"

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
Bertarikh: 10 Zulkaedah 1440 / 13 Julai 2019 – HARAKAHDAILY 13/7/2019

MR :  Adakah menghina sultan dan raja-raja itu dibenarkan jika akta ini dihapuskan... ini macai PH tak faham


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 Anda Peminat Kopi? Dapatkan Kopi Ginseng Tongkat Ali Disini >>KLIK SINI<< Sedap Pekat Melekat KAW KAW. PENGHANTARAN PERCUMA.
 Sakit BerTAHUN-TAHUN, Akhirnya SEMBUH apabila dia terjumpa SESUATU yang ...... >>KLIK SINI<< untuk info lanjut.
 Kelas Kek, Roti, Bun, Puff, Danish Dgn Video Chef. Belajar dari rumah. Klik Sini >>>


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan