Header Ads

ads header

Flash News

Dewan Negara lulus pindaan turunkan had umur belia kepada 30 tahun


KUALA LUMPUR: Rang Undang-Undang (RUU) Pertubuhan Belia dan Pembangunan Belia (Pindaan) 2019 bertujuan antara lain menurunkan had umur dalam takrif belia daripada 40 tahun kepada 30 tahun diluluskan Dewan Negara hari ini.

Ia diluluskan pada sesi yang dipengerusikan Speaker Abd Halim Abd Samad selepas 14 senator mengambil bahagian dalam sesi perbahasan.

Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Steven Sim Chee Keong ketika membentangkan RUU itu untuk bacaan kali kedua berkata, RUU itu bertujuan memastikan pembangunan belia selaras dengan Dasar Belia Malaysia serta seiring dengan dasar sedia ada kerajaan dalam memperkukuh peranan dan tanggungjawab belia.

“Berdasarkan statistik Jabatan Perangkaan Malaysia, jumlah belia pada 2018 ialah 15.1 juta iaitu 46.64% daripada keseluruhan penduduk di negara ini.

“Menjelang 2030 pula dianggarkan golongan belia merupakan kumpulan majoriti yang akan menjadi pemegang taruh dalam mencorak dan menentukan kepimpinan Malaysia pada masa hadapan,” katanya.

Pindaan RUU yang diluluskan Dewan Rakyat pada 3 Julai itu juga memperuntukkan had umur minimum dan maksimum seseorang pemegang jawatan suatu pertubuhan belia berdaftar, dengan tidak kurang daripada 18 tahun serta tidak lebih 30 tahun pada tarikh pelantikannya.

Ketika menggulung perbahasan RUU berkenaan, Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata plan transisi had umur belia itu hanya akan bermula secara rasmi pada akhir Disember 2021.

“Maksudnya kita ada tempoh masa lagi 2 tahun. Pada masa yang sama jika pemilihan sesuatu pertubuhan dibuat contohnya pada November 2021, mereka tetap boleh memainkan peranan dalam pertubuhan belia berkenaan sehingga ke pemilihan berikutnya.

“Sebagai contoh jika seseorang itu berumur 34 tahun pada November 2021 dan bertanding dalam pemilihan serta menang, individu itu tidak akan terus terlucut jawatannya, tetapi tetap boleh terus berkhidmat sehingga ke pemilihan yang akan datang,” katanya.

Persidangan bersambung esok.

Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 Anda Peminat Kopi? Dapatkan Kopi Ginseng Tongkat Ali Disini >>KLIK SINI<< Sedap Pekat Melekat KAW KAW. PENGHANTARAN PERCUMA.
 Sakit BerTAHUN-TAHUN, Akhirnya SEMBUH apabila dia terjumpa SESUATU yang ...... >>KLIK SINI<< untuk info lanjut.
 Kelas Kek, Roti, Bun, Puff, Danish Dgn Video Chef. Belajar dari rumah. Klik Sini >>>


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan